Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik poduszkowiec.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda pół szklanki
olej pół szklanki
kakao 3 łyżki

Masa serowa

ser biały 1 kg
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki

Porada

Możemy użyć gotowego sera na sernik w wiadereczku. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik poduszkowiec.

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.Do utartych dodajemy olej i wodę i ucieramy.Następnie do masy żółtkowej dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli,stopniowo dodajemy pozostały cukier i ubijamy,następnie delikatnie mieszamy z ciastem.
Krok 1 - Sernik poduszkowiec. foto
2
Ser mielimy dwu lub trzykrotnie.Jajko i żółtka ucieramy z cukrem,budyniami w proszku i ze zmielonym serem.
Krok 2 - Sernik poduszkowiec. foto
3
Ciasto przekładamy do blaszki,o wymiarach 24 cm x 35 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Na ciasto za pomocą szprycy wyciskamy masę serową tworząc kratkę.
Krok 3 - Sernik poduszkowiec. foto
4
Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 190 stopni.Studzimy i kroimy.
Krok 4 - Sernik poduszkowiec. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.06.2015 06:59
Dziękuję:)
gusia1000 25.01.2015 00:37
Dobry sernik.
Katarzyna59 10.01.2015 21:07
bardzo fajny
Babeczka35 10.01.2015 14:28
Dziękuję:)
Ola1young 10.01.2015 12:50
smaczny ten poduszkowiec
Krzysztof15 10.01.2015 11:43
Pyszny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak