Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pod pierzynką z kakao

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl
jajko 2 szt
masło lub margaryna 1/2 kostki
smalec 1 łyżka
kakao 3 łyżki
cukier 1/2 szkl
śmietana 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
masa
ser biały 1 wiaderko sera na serniki
jajko 6 szt
budyń śmietankowy 2 op
śmietana kremówka 2 szkl gęstej
cukier ok 1 1/2 szkl
masło lub margaryna 1/2 kostki miękkie
aromat
Dodatki:
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pod pierzynką z kakao

Z podanych składników zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt suche można dodać śmietany, a zbyt miękkie podsypujemy mąką).
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy na ok 30 min do lodówki a drugą do zamrażalnika.
Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier, masło i łączymy mikserem, następnie dodajemy ser, śmietanę, mąkę, budyń i aromat. Wszystko krótko miksujemy. Dodajemy pianę z białek, brzoskwinie i mieszamy łyżką.
Ciastem z lodówki wylepiamy spod dużej blaszki i wykładamy masę serową.
Na wierzch ciasta ścieramy ciasto z zamrażalnika.
Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 06.04.2017 19:44
bardzo dobry
Stenka 03.04.2017 16:59
smaczne ciasto
Mysiunia 03.04.2017 15:41
wygląda wspaniale
Renataj 02.04.2017 21:55
Apetyczny sernik:) Zaskoczył mnie dodatek smalcu w cieście - muszę wypróbować.
agnieszka214 02.04.2017 21:19
Taki sernik lubie
dodi 02.04.2017 20:30
apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak