Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sernik

skórka z cytryny 2 sztuka
sok z cytryny 1 sztuka
twaróg zmielony 1 kilogram
pistacje 200 gram
aromat pomarańczowy 3 krople
jajko 5 sztuka
cukier waniliowy 2 łyżeczka
cukier 300 gram
mąka ziemniaczna 36 gram

Spód

masło 50 gram
migdały 150 gram
orzechy laskowe 150 gram

Karmel

cukier 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat, sok, skórkę z cytryny i zmielone pistacje. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując. Wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy szkło. Cukier wysypujemy na patelni i rozpuszczamy aż do uzyskania suchego karmelu. Gorący wylewamy na papier do pieczenia i chłodzimy. Tłuczkiem do mięsa łamiemy na połamane szkło. Dekorujemy z wierzchu. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 25.09.2017 10:41
ale pychota, na sam widok ślinka cieknie :)
w mojej kuchni 24.09.2017 19:14
sernikowe pychotki, super pomysł ze szkłem..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak