Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sernik

  • skórka z cytryny

    2 sztuka
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • twaróg zmielony

    1 kilogram
  • pistacje

    200 gram
  • aromat pomarańczowy

    3 krople
  • jajka

    5 sztuka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • cukier

    300 gram
  • mąka ziemniaczna

    36 gram

Spód

  • masło

    50 gram
  • migdały

    150 gram
  • orzechy laskowe

    150 gram

Karmel

  • cukier

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat, sok, skórkę z cytryny i zmielone pistacje. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując. Wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy szkło. Cukier wysypujemy na patelni i rozpuszczamy aż do uzyskania suchego karmelu. Gorący wylewamy na papier do pieczenia i chłodzimy. Tłuczkiem do mięsa łamiemy na połamane szkło. Dekorujemy z wierzchu. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 25.09.2017 10:41
ale pychota, na sam widok ślinka cieknie :)
w mojej kuchni 24.09.2017 19:14
sernikowe pychotki, super pomysł ze szkłem..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat