Sernik o smaku piernika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik, przynajmniej tak jest u mnie. Ten sernik piernikowy wyszedł mi niezwykle pyszny i lekki. Polecam upiec.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • śmietana 18%

    5 łyżek
  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżka

Na masę serową:

  • ser na sernik

    1 kilogram
  • jajko

    5 sztuk
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm.

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dalej ucieramy. Dodajemy śmietanę oraz kakao i ucieramy, a na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24x35 cm (ciasto jest dość gęste i takie ma być).

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy dalej, wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy na 170 stopni przez około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy. Smacznego!

Babeczka35
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Śmietana kwaśna i gęsta. Kakao ciemne. Proszek i soda płaskie łyżeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 3 tygodnie temu
Dobre to jest. Glos oddany.
Dotamisio 18.02.2019 10:49
Jak dla mnie super połączenie. Lubię tak sernik,jak i piernik-przepis "bomba"mam 2 w 1:)
Bożena Matuszczyk 12.12.2018 11:52
Izuniu sernik wyszedł Ci apetycznie i kusząco;)
Babeczka35 13.12.2018 19:06
Dziękuję Bożenko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat