Sernik o smaku piernika

Sernik o smaku piernika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik, przynajmniej tak jest u mnie. Ten sernik piernikowy wyszedł mi niezwykle pyszny i lekki. Polecam upiec.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • śmietana 18%

    5 łyżek
  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • przyprawa do piernika

    1 łyżka

Na masę serową:

  • ser na sernik

    1 kilogram
  • jajka

    5 sztuk
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • przyprawa do piernika

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm.

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm (ciasto jest dość gęste i takie ma być).

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Śmietana kwaśna i gęsta. Kakao ciemne. Proszek i soda płaskie łyżeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dotamisio

18.02.2019 10:49
Jak dla mnie super połączenie. Lubię tak sernik,jak i piernik-przepis "bomba"mam 2 w 1:)

Bożena Matuszczyk

12.12.2018 11:52
Izuniu sernik wyszedł Ci apetycznie i kusząco;)

Babeczka35

13.12.2018 19:06
Dziękuję Bożenko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat