Przepis i sposób przygotowania na: Sernik o smaku piernika
Na blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm.
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dalej ucieramy. Dodajemy śmietanę oraz kakao i ucieramy, a na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24x35 cm (ciasto jest dość gęste i takie ma być).
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy dalej, wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.
3. Pieczenie: Sernik pieczemy na 170 stopni przez około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy. Smacznego!