Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik o smaku piernika

5.0
(45)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik, przynajmniej tak jest u mnie. Ten sernik piernikowy wyszedł mi niezwykle pyszny i lekki. Polecam upiec.

Składniki:

Na ciasto:

jajko 3 sztuki
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
śmietana 18% 5 łyżek
mąka tortowa 1.5 szklanki
masło lub margaryna 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka

Na masę serową:

ser na sernik 1 kilogram
jajko 5 sztuk
masło lub margaryna 15 dag
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki

Porada

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Śmietana kwaśna i gęsta. Kakao ciemne. Proszek i soda płaskie łyżeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik o smaku piernika

Na blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm.

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dalej ucieramy. Dodajemy śmietanę oraz kakao i ucieramy, a na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24x35 cm (ciasto jest dość gęste i takie ma być).

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy dalej, wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy na 170 stopni przez około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:23
Dobre to jest. Glos oddany.
Dotamisio 18.02.2019 10:49
Jak dla mnie super połączenie. Lubię tak sernik,jak i piernik-przepis "bomba"mam 2 w 1:)
Bożena Matuszczyk 12.12.2018 11:52
Izuniu sernik wyszedł Ci apetycznie i kusząco;)
Babeczka35 13.12.2018 19:06
Dziękuję Bożenko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak