Przepis i sposób przygotowania na: sernik nowojorski
Ser zmielić dwu- lub trzykrotnie. Twaróg zmiksować z cukrem, esencją i sokiem z cytryny. Następnie wbić jajka i dodać żółtka. Zmiksować krótko do połączenia się składników.
Masę przelać do tortownicy. / Nie należy obawiać się płynnej konsystencji masy serowej, tak ma być;)/
Całą tortownicę, od spodu i boki obłożyć szczelnie folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 200C. Na dolnej półce piekarnika umieścić blachę (tę najgłębszą) napełnioną do 3/4 gorącą wodą. Półkę wyżej na cieńszej blaszce lub kratce umieścić sernik. Zmniejszyć temperaturę do 160C i piec sernik przez 80minut.
Po upieczeniu wystudzić sernik w piekarniku, stopniowo coraz szerzej otwierając drzwiczki. Wystudzony posmarować z wierzchu lemon curd i posypać płatkami migdałowymi.
Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego!
/przepis zmodyfikowany z "Junior's Cheesecake Cookbook. 50 To-Die-For Rees For New York-Style Cheesecake"/