Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z ryżem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka cytrynowa 3 op.
mus truskawkowy 1/2 litra
ryż 2 woreczki
cukier waniliowy 2 op.
mleko 2 szkl.
woda 1 szkl.
serek mascarpone 1/2 kg
cukier puder do smaku
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z ryżem

Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody.
Ryż ugotować do miękkości w mleku z dodatkiem szklanki wody oraz niewielkiej ilości soli - odcedzić i ostudzić.
Mus truskawkowy zmiksować z mascarpone, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Dolać ostudzoną galaretkę, ponownie zmiksować i na końcu domieszać przestudzony ryż.
Salaterkę cienko posmarować olejem i wypełnić masą serowo-ryżową, którą trzeba równomiernie rozprowadzić i ugnieść.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać można samodzielnie lub z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.10.2012 12:17
Myślę, że spokojnie można zastąpiś np.jabłkowym - tak też już robiłam.
pestka 07.10.2012 11:53
smakowity pomysł- zastanawiam się jaki inny mus dodać ( gdy brak truskawek)
edi 23.08.2012 21:21
świetny
Monika63 08.08.2012 08:33
ciekawy pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak