Sernik na zimno z jabłkami

Sernik na zimno z jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • herbatniki

    230 g
  • masło

    150 g
  • czekolada gorzka

    70 g

Masa jabłkowa

  • jabłka

    1000 g
  • cukier brązowy

    4 łyżki
  • woda

    2-3 łyżki
  • galaretka pomarańczowa

    1 szt
  • wrzątek

    100 ml

Masa serowa

  • ser biały

    550 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    200 g
  • żelatyna

    1 łyżka
  • wrzątek

    50 ml
  • serek homogenizowany waniliowy

    140 g

Do ozdoby

  • jabłko

    1 szt
  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na zimno z jabłkami foto
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić i rozgotować z dodatkiem wody i brązowego cukru. W tym czasie ciastka zmiksować i połączyć ze stopionymi masłem i czekoladą, wyłożyć nimi dno tortownicy ( tą wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Schować do lodówki.
Krok 2 - Sernik na zimno z jabłkami foto
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i połączyć z gorącymi jabłkami, ostudzić.
Krok 3 - Sernik na zimno z jabłkami foto
Masę jabłkową przelać na dno z ciastek i schować do lodówki.
Krok 4 - Sernik na zimno z jabłkami foto
Sery połączyć z cukrem i śmietanką .Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku, zahartować masą serową i połączyć.
Krok 5 - Sernik na zimno z jabłkami foto
Przelać na stężoną masę jabłkową i wyrównać wierzch.
Krok 6 - Sernik na zimno z jabłkami foto
Rozłożyć plasterki jabłka i listki świeżej mięty. Ciasto przykryć folią i na noc schować do lodówki.
Krok 7 - Sernik na zimno z jabłkami foto
Na drugi dzień ciasto jest idealne do kawki :)
SMACZNEGO!
Malinka
Ser biały naturalny z wiaderka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

22.09.2017 07:43
Bardzo ładny. :)

bietka

20.09.2017 11:52
z chęcią zjadłabym kawałeczek : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat