Sernik na zimno z borówkami i czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Prosty do przygotowania i pyszny sernik na zimno z sezonowymi borówkami amerykańskimi. W sam raz na upalne dni.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sernik na zimno

  • borówka amerykańska

    2 szklanki
  • galaretka

    1 sztuka
  • śmietana 30%

    300 mililitrów
  • jogurt grecki

    800 gramów
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • herbatniki

    8 sztuk
  • czekolada gorzka

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Borówki umyć i osuszyć, galaretkę przezroczystą rozpuścić w 250 ml gorącej wody i ostudzić.

Głęboką miskę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą, ułożyć borówki i zalać galaretką. Całość odstawić do lodówki do stężenia.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników.

Delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na galaretkę z borówkami.

Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć, posypać sernik i delikatnie docisnąć.

Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Na następny dzień wyłożyć na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat