Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno "straciatella" z migdałami i masą krówkową
2. Ser wrzucamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy i 1 łyżkę masy krówkowej. Dokładnie mieszamy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej i powoli, ciągle miksując dodajemy do sera. Masę serową dzielimy na dwie części.
4. Połowę masy ostrożnie wykładamy na pokruszonych ciasteczkach. Wygładzamy. Wykładamy masę krówkową i znów wygładzamy.
5. Do drugiej połowy masy serowej wsypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladę (1 łyżkę czekolady zostawiamy). Mieszamy. Wykładamy na masie krówkowej i wygładzamy.
6. Na wierzchu sernika układamy dociskając migdały i wysypujemy pozostałą czekoladę. Wkładamy na noc do lodówki, by stężał. Smacznego!