Sernik na zimno "straciatella" z migdałami i masą krówkową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • czekolada mleczna

    100 g
  • płatki migdałowe

    100 g
  • masa krówkowa

    200 g
  • cukier trzcinowy

    4 łyżki
  • ciasteczka typu Oreo

    250 g
  • woda zimna

    9 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    7 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasteczka (razem z nadzieniem) dokładnie kruszymy. Układamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Dociskamy.

2. Ser wrzucamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy i 1 łyżkę masy krówkowej. Dokładnie mieszamy.

3. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej i powoli, ciągle miksując dodajemy do sera. Masę serową dzielimy na dwie części.

4. Połowę masy ostrożnie wykładamy na pokruszonych ciasteczkach. Wygładzamy. Wykładamy masę krówkową i znów wygładzamy.

5. Do drugiej połowy masy serowej wsypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladę (1 łyżkę czekolady zostawiamy). Mieszamy. Wykładamy na masie krówkowej i wygładzamy.

6. Na wierzchu sernika układamy dociskając migdały i wysypujemy pozostałą czekoladę. Wkładamy na noc do lodówki, by stężał. Smacznego!
Justi2401
Jeden z lepszych serników na zimno jakie do tej pory udało mi się przygotować- aksamitny, delikatny, przełożony masą krówkową na spodzie z ciasteczek oreo. Idealny na każdą okazję!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 20.06.2017 23:32
Smaczny deserek
ada.la 20.06.2017 22:42
pyszności
Janina 20.06.2017 21:52
Świetne smaki;))
w mojej kuchni 20.06.2017 19:02
pyszny sernik
Stenka 20.06.2017 17:49
smaczne ciasto
IZABELA29 20.06.2017 14:20
Pysznie wyglada
Bernadeta1 20.06.2017 14:09
pyszne słodkości
katarzynka455 20.06.2017 12:31
smaczny serniczek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat