Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno po łowicku
Pozostałe 3 galaretki rozpuścić w 400ml wody w 3 różnych pojemnikach.
Gdy galaretki(te rozpuszczane w połowie ilości wody)zaczną tężeć dodajemy do każdej z nich równe porcje sera z wiaderka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
W blasze wyłożonej folią spożywczą lub w tortownicy na dno wykładamy biszkopty. Aby były one wilgotne warto polać je delikatnym ponczem- u mnie była to woda z cukrem i sokiem z cytryny.
Następnie wylewamy na biszkopty pierwszą masę galaretki z serkiem i wstawiam ją do lodówki aby stężała.
Kroimy banany w krążki, a brzoskwinie w kostkę.
Wyjmujemy blachę z lodówki i sprawdzamy, czy masa się ścięła, jeśli tak, kładziemy pokrojone brzoskwinie i zalewany je tężejąc galaretką. Znów chowamy całość do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje.
Wylewamy tak kolejne warstwy...
I POWSTAJE NAM SMACZNY "INNY" SERNIK