Brzoskwinie z serkiem i orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Deser z brzoskwiń z puszki i kremowego serka śmietankowego.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 18%

    150 gramów
  • cukier

    3/4 szklanki
  • wino deserowe

    60 mililitrów
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • orzechy włoskie

    1/2 torebki
  • serek kremowy

    25 gramów
  • listki melisy

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Serek utrzyj ze śmietaną i 2-3 łyżkami cukru. 

2. Wino wlej do garnuszka, dolej 125 ml wody i dosyp resztę cukru. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut (często mieszaj), aż powstanie lekki syrop.

3. Brzoskwinie osącz na sicie. Włóż do gorącego syropu i na średnim ogniu podgrzewaj 5 minut.

4. W tym czasie na patelni bez tłuszczu upraż na złoto orzechy. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj do owoców. Wymieszaj. Lekko przestudź (deser powinien być ciepły nie gorący).

5. Brzoskwinie i migdały przełóż na talerzyki deserowe, dodaj kulkę masy serową, udekoruj listkami melisy (lub mięty).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat