Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwinie z serkiem i orzechami włoskimi

5.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Połączenie brzoskwiń z puszki oraz kremowego serka śmietankowego tworzy pyszny deser, którego przygotowanie zajmuje około 15 minut!

Składniki:

śmietana 18% 150 gramów
cukier 3/4 szklanki
wino deserowe 60 mililitrów
brzoskwinie w puszce 1 puszka
orzechy włoskie 1/2 torebki
serek kremowy 25 gramów
listki melisy kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwinie z serkiem i orzechami włoskimi

1. Serek utrzyj ze śmietaną i 2-3 łyżkami cukru. 

2. Wino wlej do garnuszka, dolej 125 ml wody i dosyp resztę cukru. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut (często mieszaj), aż powstanie lekki syrop.

3. Brzoskwinie osącz na sicie. Włóż do gorącego syropu i na średnim ogniu podgrzewaj 5 minut.

4. W tym czasie na patelni bez tłuszczu upraż na złoto orzechy. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj do owoców. Wymieszaj. Lekko przestudź (deser powinien być ciepły nie gorący).

5. Brzoskwinie i migdały przełóż na talerzyki deserowe, dodaj kulkę masy serową, udekoruj listkami melisy (lub mięty).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak