Sernik na zimno na ciasteczkach korzennych

Sernik na zimno na ciasteczkach korzennych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Aksamitny sernik ze śmietanką i delikatnym twarożkiem w połączeniu z białą czekoladą rozpływa się w ustach na aromatycznych ciasteczkach korzennych. Sernik na zimno bez pieczenia.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sernik na zimno z białą czekoladą

  • ciastka speculoos

    350 gramów
  • serek twarogowy

    500 gramów
  • masło

    175 gramów
  • śmietanka 30%

    400 ml
  • śmietanka 30%

    100 ml
  • biała czekolada

    500 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciastka blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód blaszki kładziemy wcześniej przygotowane ciastka i ugniatamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na ok 1h.

400ml śmietanki ubijamy na sztywno za pomocą miksera. W drugim naczyniu miksujemy twaróg z roztopioną wcześniej białą czekolada (250g). Masę delikatnie łączymy z bitą śmietaną za pomocą szpatułki. Wykładamy wszystko na spód z ciastek. Chłodzimy ok. 5 godzin.

Resztę czekolady roztapiamy ze 100 ml śmietanki i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Dekorujemy pokruszonymi ciastkami.
Smacznego!

Czekoladę najlepiej roztopić w mikrofali, ale można także za pomocą kąpieli wodnej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat