Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowe ciasto z białą czekoladą, DS XVI, odc. 31

5.0
(105)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na gruszkowe ciasto z białą czekoladą, pełne korzennych nut dzięki przyprawom - imbirowi, goździkom i cynamonowi. Słodkie co nieco, które możesz upiec bez wysiłku. 

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
ksylitol 6 łyżek
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki
gruszki 4 sztuki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
jaja 8 sztuki
śmietana 18% 300 mililitrów
olej rzepakowy 250 mililitrów
miód wielokwiatowy 2 łyżki
masło (do posmarowania formy) 2 łyżki
Goździki całe Prymat kilka sztuk
cukier brązowy 1 łyżka
czekolada biała 200 gramów
śmietanka 36% 125 mililitrów

Do dekoracji:

Goździki całe Prymat kilka sztuk
mięta liście

Porada

Trik: Jak posmarować formę masłem, aby nie ubrudzić rąk? Wystarczy chwycić je przez papierowy ręcznik.

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowe ciasto z białą czekoladą, DS XVI, odc. 31

 

 Dodatkowo: tortownica 18 cm

 

 

1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, ksylitol oraz imbir mielony.

2. Obieramy gruszki, kroimy je w drobną kostkę i przekładamy do miski. Zasypujemy owoce cynamonem, mieszamy i odstawiamy.

3. Przygotowujemy mokre składniki. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem. Dodajemy śmietanę, olej rzepakowy, miód i ponownie miksujemy, aż składniki się połączą.

4. Do miski z mokrymi składnikami przekładamy gruszki w cynamonie i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche, miksując ciasto.

5. Formę do ciasta smarujemy masłem. Równomiernie rozkładamy ciasto w tortownicy. 

6. Goździki ucieramy w moździerzu. Mieszamy je z brązowym cukrem i posypujemy ciasto.

7. Białą czekoladę dzielimy na małe kawałki. Połowę porcji za pomocą długiego patyczka wbijamy w ciasto, a pozostałą część odkładamy – wykorzystamy ją do przygotowania polewy.

7. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40-45 minut. 

8. Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy czekoladową polewę. 

9. Do rondelka wlewamy śmietankę i przesypujemy pozostałą część czekolady. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Sposób podania:

Ciasto podajemy z polewą z białej czekolady. Talerz możemy udekorować utartymi w moździerzu goździkami i listkiem mięty.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anso 01.10.2023 21:34
Zdecydowanie 40 min to za mało połowa ciasta się leje. Albo robić w większej tortownicy, albo dwa razy dłużej...
Doradca Smaku 03.10.2023 05:59
Podany czas pieczenia jest orientacyjny, uzależniony m.in. od rodzaju piekarnika. Po tym czasie należy skontrolować czy ciasto jest upieczone i ew. zwiększyć czas pieczenia o kilka minut.
Nrbert 30.04.2022 08:40
Czy na tortownice 25cm należy podwoić skladniki? Co wtedy z czasem pieczenia?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak