Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowe ciasto z białą czekoladą, DS XVI, odc. 31
Dodatkowo: tortownica 24 cm
1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, ksylitol oraz imbir mielony.
2. Obieramy gruszki, kroimy je w drobną kostkę i przekładamy do miski. Zasypujemy owoce cynamonem, mieszamy i odstawiamy.
3. Przygotowujemy mokre składniki. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem. Dodajemy śmietanę, olej rzepakowy, miód i ponownie miksujemy, aż składniki się połączą.
4. Do miski z mokrymi składnikami przekładamy gruszki w cynamonie i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche, miksując ciasto.
5. Formę do ciasta smarujemy masłem. Równomiernie rozkładamy ciasto w tortownicy.
6. Goździki ucieramy w moździerzu. Mieszamy je z brązowym cukrem i posypujemy ciasto.
7. Białą czekoladę dzielimy na małe kawałki. Połowę porcji za pomocą długiego patyczka wbijamy w ciasto, a pozostałą część odkładamy – wykorzystamy ją do przygotowania polewy.
7. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45-60 minut.
8. Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy czekoladową polewę.
9. Do rondelka wlewamy śmietankę i przesypujemy pozostałą część czekolady. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sposób podania:
Ciasto podajemy z polewą z białej czekolady. Talerz możemy udekorować utartymi w moździerzu goździkami i listkiem mięty.