Sernik na pierniku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • mąka

    1 szkl
  • jajko

  • olej

    1/3 szkl
  • miód

    1/3 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżeczka
  • herbata czarna

    80 ml mocnego naparu

Ser

  • twaróg półtłusty

    700 g (zmielony)
  • masło miękkie

    80 g
  • jajko

    3 szt
  • cukier puder

    1 szkl
  • mleko w proszku

    1/2 szkl
  • śmietana 30%

    100 ml
  • wiśnie w syropie

    1 mały słoiczek
  • budyń waniliowy

    1 bez cukru

Polewa

  • orzechy włoskie

    150 g
  • cukier

    100 g
  • śmietana 30%

    100 ml
  • masło

    50 g
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Spód :
Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika.
Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo pozostałe składniki, mieszamy aż się połączą.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy powierzchnię i podpiekamy 8 minut w temperaturze 170*C.
Na podpieczony spód wykładamy osączone z syropu wiśnie.
2. Ser :
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mleko w proszku, śmietankę i ser, krótko miksujemy dodając jeszcze budyń.
Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z serem.
Wykładamy ostrożnie na wiśnie i pieczemy 80 minut w temperaturze 160 *C.
W trakcie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową.
Po upieczeniu studzimy godzinę przy lekko uchylonym piekarniku.
Następnie wyjmujemy i po całkowitym ostygnięciu wkładamy do lodówki.
3. Polewa :
Cukier wsypujemy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy na jasny karmel.
Dodajemy masło i śmietankę energicznie mieszamy i gotujemy powoli aż stanie się aksamitny i lekko zgęstnieje.
Dosypujemy posiekane orzechy i cynamon.
Studzimy i letnim polewamy sernik.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 01.07.2017 19:18
Dziękuję wszystkim za komentarze :)
Pani Domu 01.07.2017 12:41
pysznie wygląda
Ola1984 01.07.2017 11:45
Wygląda bajecznie :)
JulkaTomeczek 01.07.2017 01:11
Ciekawa propozycja
katarzynka455 30.06.2017 22:20
smaczniutkie ciasto:)
RenataZ-et 30.06.2017 22:04
smaczny wypiek
agnieszka214 30.06.2017 20:44
Warto taki sernik spróbować
Diana Rusiłowicz 30.06.2017 19:43
Smacznie :)
Janina 30.06.2017 19:41
Pyszności';))
cukiereczek 30.06.2017 19:35
cudny sernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat