Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód
-
mąka
1 szkl -
jajko
-
olej
1/3 szkl -
miód
1/3 szkl -
cukier
2 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka -
kakao
1 łyżeczka -
herbata czarna
80 ml mocnego naparu
Ser
-
twaróg półtłusty
700 g (zmielony) -
masło miękkie
80 g -
jajko
3 szt -
cukier puder
1 szkl -
mleko w proszku
1/2 szkl -
śmietana 30%
100 ml -
wiśnie w syropie
1 mały słoiczek -
budyń waniliowy
1 bez cukru
Polewa
-
orzechy włoskie
150 g -
cukier
100 g -
śmietana 30%
100 ml -
masło
50 g -
cynamon
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Sernik na pierniku
Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika.
Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo pozostałe składniki, mieszamy aż się połączą.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy powierzchnię i podpiekamy 8 minut w temperaturze 170*C.
Na podpieczony spód wykładamy osączone z syropu wiśnie.
2. Ser :
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mleko w proszku, śmietankę i ser, krótko miksujemy dodając jeszcze budyń.
Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z serem.
Wykładamy ostrożnie na wiśnie i pieczemy 80 minut w temperaturze 160 *C.
W trakcie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową.
Po upieczeniu studzimy godzinę przy lekko uchylonym piekarniku.
Następnie wyjmujemy i po całkowitym ostygnięciu wkładamy do lodówki.
3. Polewa :
Cukier wsypujemy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy na jasny karmel.
Dodajemy masło i śmietankę energicznie mieszamy i gotujemy powoli aż stanie się aksamitny i lekko zgęstnieje.
Dosypujemy posiekane orzechy i cynamon.
Studzimy i letnim polewamy sernik.
Komentarze (10)