Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na pierniku
Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika.
Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo pozostałe składniki, mieszamy aż się połączą.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy powierzchnię i podpiekamy 8 minut w temperaturze 170*C.
Na podpieczony spód wykładamy osączone z syropu wiśnie.
2. Ser :
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mleko w proszku, śmietankę i ser, krótko miksujemy dodając jeszcze budyń.
Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z serem.
Wykładamy ostrożnie na wiśnie i pieczemy 80 minut w temperaturze 160 *C.
W trakcie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową.
Po upieczeniu studzimy godzinę przy lekko uchylonym piekarniku.
Następnie wyjmujemy i po całkowitym ostygnięciu wkładamy do lodówki.
3. Polewa :
Cukier wsypujemy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy na jasny karmel.
Dodajemy masło i śmietankę energicznie mieszamy i gotujemy powoli aż stanie się aksamitny i lekko zgęstnieje.
Dosypujemy posiekane orzechy i cynamon.
Studzimy i letnim polewamy sernik.