Sernik na maku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto makowe;

  • mak

    25 dag
  • margaryna ciepła

    25 dag
  • jajko

    5
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • kasza manna

    6 łyżek
  • cukier drobny

    1 szkl
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • zapach migdałowy

  • ciasto serowe:

  • cukier puder

    6 łyżek
  • galaretki pomarańczowe

    2 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • brzoskwinie w puszce

    1
  • twaróg

    1 kg
  • jabłko kwaśne

    4 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak gotować na mleku ok 30 minut co jakiś czas mieszając. Ostudzić i zemleć 2 razy. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kaszę. Całość wymieszać. Dodać mak i jabłka, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wlać do wyłożonej papierem blaszki i piec ok 35 minut w 180 stopniach.
Masa serowa: galaretki i żelatynę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i drobno pokrojone brzoskwinie.
Tężejącą masę wylać na ciasto makowe i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 06.03.2014 15:59
moje ulubione ciacho
Dorian 18.02.2014 08:07
pyszne ciasto
Wafelek2601 14.02.2014 12:01
W sam raz do kawki
caralajna 10.02.2014 19:41
świetnie wygląda,smakuje na pewno też
IZABELA29 03.02.2014 17:18
bardzo taki lubię .
ben-ka 03.02.2014 09:09
Takie ciasto to bym zjadła.
Czyki 21.01.2014 15:32
Nawet nie wiesz jaka przyjemność sprawiłaś mi tym przepisem:) Rewelacja
norweska20 21.01.2014 10:43
apetyczne ciasto..pycha
IwonaDD 19.01.2014 15:46
wspaniały sernik!!!!!
olkaaa 16.01.2014 07:24
bardzo fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat