Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na kruchym cieście z wiśniami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 1 sztuka
cukier puder pół szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
mąka krupczatka pół szklanki
masło lub margaryna 15 dag
proszek do pieczenia 1 mała płaska łyżeczka

Masa serowa

ser biały 1 kg
masło lub margaryna 15 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 5 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuki

Masa wiśniowa

wiśnie bez pestek 60 dag
cukier 2 łyżki
galaretka wiśniowa 2 sztuki
gorąca woda pół szklanki

Bita śmietana

śmietana kremówka 30 % 1 szklanka
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
gorąca woda 50 ml

Dodatkowo

wiórki kokosowe 4 łyżki
mąka pszenna do posypania stolnicy
czekolada mleczna 5 dag
płatki migdałowe 3 łyżki

Porada

Wiśnie mogą być świeże lub mrożone.Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka''. Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym cieście z wiśniami.

Bardzo lubię piec serniki, za każdym razem wymyślam nową wersję. Mam jeszcze kilka pomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa i pachnące wiśnie. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Masa wiśniowa: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wlewamy gorącą wodę, następnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.Tężejące wiśnie wykładamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki do dokładnego zastygnięcia. Najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

5. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

6. Dekorowanie: Dobrze schłodzony sernik kroimy na kawałki. Następnie dekorujemy go bitą śmietaną. Na koniec posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą i płatkami migdałowymi.

7. Gotowy sernik podajemy.

8. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 02.05.2017 10:22
bardzo dobry
Bożena Matuszczyk 19.04.2017 09:46
Smakowity i kuszący smakiem i wyglądem sernik;)
Motorek 13.04.2017 22:16
wygląda pysznie
Babeczka35 11.04.2017 07:53
Dziękuję:)
Diana Rusiłowicz 11.04.2017 00:36
Rewelacja!
MagdalenaIC 10.04.2017 23:00
Wspaniały sernik :)
adelajda 10.04.2017 08:41
lubię serniczki
Babeczka35 09.04.2017 21:57
Dziękuję:)
bietka 09.04.2017 20:18
pyszny serniczek :)
Bernadeta1 09.04.2017 19:40
pyszności taki serniczek
gusia1000 09.04.2017 19:12
Dobry sernik.
Aleksandra/Olcia 09.04.2017 18:44
zjadłabym
Franciszek 09.04.2017 13:55
pyszny do kawy
Babeczka35 09.04.2017 12:26
Dziękuję i zapraszam :)
Ania321 09.04.2017 11:46
ale pyszności :)
agnieszka214 09.04.2017 11:34
Taki kawałek ciasta bym zjadła
Krystyna32 09.04.2017 11:18
bardzo apetyczny
gosia56 09.04.2017 09:33
Na pewno pyszne ciasto;)
Justi2401 09.04.2017 09:32
Bardzo smacznie się prezentuje :)
ilka01 09.04.2017 09:09
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak