Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i rodzynkami

Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i rodzynkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i rodzynkami, to ciekawa wersja tradycyjnego sernika. Dodatek brzoskwiń dodaje mu finezji! To obowiązkowy przepis dla wszystkich miłośników słodkości!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    0,5 kostki
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • cukier

    1,5 szklanki

Masa serowa:

  • olej

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 gramów
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • mleko

    1 szklanka
  • rodzynki

    1 garść
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • twaróg sernikowy

    1 kilogram
  • brzoskwinie

    850 gramów
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieć ciasto z margaryny, mąki, proszku, śmietany, zółtek i cukru. Włóż na 30 minut do lodówki. Blaszkę wyłóż ciastem.

Wszystkie składniki, potrzebne do masy serowej, zmiksuj. Dodaj rodzynki obtoczone w mące. W osobnym naczyniu ubij białka (2 białka) na sztywną pianę i wymieszaj z masą serową. Wylej na ciasto, po czym połóż na pokrojone brzoskwinie.

Sernik piecz w temperaturze 180°C na około 60 min. Po upieczeniu zostaw w piekarniku na 10 minut, aby nie opadło. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 23.10.2013 09:56
pyszny sernik
Michał G 10.09.2013 07:51
Lubię takie serniki
monisia1977 24.08.2013 12:52
fajnie wyglada
lara 24.08.2013 12:32
wspaniały!!!
katarzynagotuje 24.08.2013 10:54
Na pewno pyszny :)
LoLa 24.08.2013 05:30
kocham serniki
Mniam 24.08.2013 00:01
Wygląda smacznie.
marcia7 23.08.2013 23:45
super ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat