Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Korzenna kruszonka

  • masło

    10 dag
  • mąka pszenna

    8 łyżek
  • cukier

    7 łyżek
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg

    1/2 kg
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • budyń śmietankowy

    1 torebka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1 łyżka

Śniegowa czapa waniliowa

  • śmietana 30%

    300 ml
  • serek mascarpone

    150 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • likier z białej czekolady

    50 ml
  • żelatyna deserowa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą foto
Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!
Krok 2 - Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą foto
Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.
Krok 3 - Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą foto
Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 4 - Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą foto
Śniegowa czapa: Schłodzoną śmietanę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksować do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę oraz likier
Krok 5 - Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą foto
całość zmiksować , masę wyłożyć na zimny upieczony sernik, łyżką porobić nierówności, polać polewą z białej czekolady i udekorować śnieżynkami. Schłodzić w lodówce.
2milutka
Sernik o korzennej delikatnej nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
luna76 09.04.2016 16:01
sernik rewelacja!!! a do tego piknie si prezentuje :)
mysza75 09.04.2016 11:13
jaki pyszny serniczek
Krystyna32 09.04.2016 10:42
pyszności :)
cukiereczek 09.04.2016 09:08
Wow robi wrażenie
noninka77 09.04.2016 08:52
Wart spróbowania :)
Babeczka35 09.04.2016 07:30
Musi być pyszny:)
Róża1 08.04.2016 23:48
bajeczny ten Twój serniczek :-)
Iwusia 08.04.2016 23:03
ale wspaniale się prezentuje ten serniczek
IZABELA29 08.04.2016 22:00
Pieknie wygląda
bietka 08.04.2016 21:01
musi być pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat