Sernik na jogurtach greckich ze śliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Gwarantuje, że znika bardzo szybko, dlatego polecam od razu zrobić z podwójnej porcji. W sezonie letnim bardzo lubimy ten rodzaj sernika na jogurtach greckich, jest lekki i bardzo smaczny. Jogurty można mieszać, czasem robię też na jogurtach naturalnych w zależności od tego co mam pod ręką.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Blaszka 25×30 cm, na ciasto kruche:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    85 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • masło

    0.5 kostki
  • żółtko jajek

    3 szt.
  • sól

    1 szczypta

Masa Serowa:

  • białka jaj

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • jogurt grecki

    800 g
  • jogurt naturalny

    400 g
  • cukier

    0.5 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    4 krople

Dodatkowo:

  • śliwki węgierki

    0.5 kilograma
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.

Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190°C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć przekrojone na pół śliwki bez pestek.

 

W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód.
Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.

Piec ok. 50 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia.

 

Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SlodkoSlodka83
Śliwki można zastąpić ulubionymi owocami sezonowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat