Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na jogurtach greckich ze śliwkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190°C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć przekrojone na pół śliwki bez pestek.
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód.
Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Piec ok. 50 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia.
Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.