Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na jogurtach greckich ze śliwkami

5.0
(64)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Gwarantuje, że znika bardzo szybko, dlatego polecam od razu zrobić z podwójnej porcji. W sezonie letnim bardzo lubimy ten rodzaj sernika na jogurtach greckich, jest lekki i bardzo smaczny. Jogurty można mieszać, czasem robię też na jogurtach naturalnych w zależności od tego co mam pod ręką.

Składniki:

Blaszka 25×30 cm, na ciasto kruche:

mąka pszenna 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 85 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 0.5 kostki
żółtko jajek 3 szt.
sól 1 szczypta

Masa Serowa:

białka jaj 4 sztuki
sól 1 szczypta
jogurt grecki 800 g
jogurt naturalny 400 g
cukier 0.5 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczna 1 łyżka
ekstrakt waniliowy 4 krople

Dodatkowo:

śliwki węgierki 0.5 kilograma
cukier puder 3 łyżki

Porada

Śliwki można zastąpić ulubionymi owocami sezonowymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na jogurtach greckich ze śliwkami

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.

Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190°C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć przekrojone na pół śliwki bez pestek.

 

W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód.
Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.

Piec ok. 50 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia.

 

Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak