Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Taki oszukany sernik zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach, u nas w domu ulubiona wersja to z truskawkami lub z brzoskwiniami, a dziś postanowiłam wykorzystać rabarbar i to był strzał w dziesiątkę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche na blaszkę 25×36 cm:

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • żółtka

    6 sztuk
  • masło

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Masa jogurtowa:

  • jogurt grecki

    1200 g
  • cukier

    1 szklanka
  • białka

    6 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    5 kropli

Dodatkowo:

  • rabarbar

    1 kg
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190°C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi.
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód z rabarbarem.
Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Piec ok. 50 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki.
Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

 

SlodkoSlodka83
Polecam również wersję z truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat