Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem

5.0
(36)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Taki oszukany sernik zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach, u nas w domu ulubiona wersja to z truskawkami lub z brzoskwiniami, a dziś postanowiłam wykorzystać rabarbar i to był strzał w dziesiątkę.

Składniki:

Ciasto kruche na blaszkę 25×36 cm:

mąka tortowa 3 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
masło 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 0.5 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Masa jogurtowa:

jogurt grecki 1200 g
cukier 1 szklanka
białko 6 szt.
sól 1 szczypta
budyń waniliowy 2 opakowania
mąka ziemniaczna 1 łyżka
ekstrakt waniliowy 5 kropli

Dodatkowo:

rabarbar 1 kg
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Porada

Polecam również wersję z truskawkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190°C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi.
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód z rabarbarem.
Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Piec ok. 50 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki.
Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak