Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na herbatnikach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały półtłusty 1 kg
herbatniki pełnoziarniste 200 g
budyń waniliowy 2 op
cukier waniliowy 1 op
jajko 7 szt
cukier 3/4 szkl
rodzynki 10 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana 10 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na herbatnikach

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy po łyżce 3 krotnie zmielony ser biały i budyń w proszku. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki oraz skórkę kandyzowana z pomarańczy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masa twarogową za pomocą drewnianej łyżki.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.
Przekładamy na nie mase serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 60 minut w 180stC. Po wyłączeniu piekarnika trzymamy sernik jeszcze ok 10-15 minut w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia13 15.04.2016 19:31
ja testuję powiedzenie.....przez żołądek do serca.....;-)
Wiesława1 15.04.2016 18:04
No proszę i kolejna kusicielka..Chyba pożegnam dietę i spałaszuję ogromny kawałek sernika
Wacław 15.04.2016 14:04
na pewno pyszny sernik :-)
Madzai 15.04.2016 09:31
Pyszny :) robię bardzo podobny
dodi 15.04.2016 08:40
muszę zrobić
Damiano
Damiano 15.04.2016 08:35
pyszny sernik
Krzysztof15 15.04.2016 06:41
pyszny serniczek
ilka01 14.04.2016 22:50
piękny wyszedł
Mama niejadka 14.04.2016 21:46
Pyszny serniczek
Monika-twin 14.04.2016 19:49
Pyszny sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak