Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • masło

    15 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyzeczki
  • żółtko jaja

    1 sztuka

Masa

  • twaróg zmielony

    1/2 kg
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • mleko

    1/2 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • budyń śmietankowy

    1 torebka

Śliwkowa pianka;

  • śliwki węgierki

    20 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyzeczki
  • śmietana kremowa 30%

    330 ml
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek foto
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.
Krok 2 - Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek foto
Masa serowa: Mielony twaróg przekładamy do miski, wbijamy jajka dodajemy cukier oraz budyń rozpuszczony w mleku, masło i mikserem miksujemy krótko tylko do jednolitego połączenia się składników.
Krok 3 - Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek foto
Wylewamy masę na kruchy spód.Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy kolejne 20 minut,wierzch sernika ma pozostać biały, studzimy przy otwartych drzwiczkach, aż będzie całkowicie zimny.
Krok 4 - Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek foto
Śliwki myjemy wydrążamy z pestek, zasypujemy cukrem cynamonowym, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na ogniu aż będą miękkie, następnie miksujemy blenderem na mus. w gorącym musie rozpuszczamy żelatynę tak aby nie było żadnych grudek.Studzimy.
Krok 5 - Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek foto
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypując cukier puder, łyżka po łyżce, następnie wlać wystudzony płynny mus śliwkowy z żelatyną i wymieszać. Tężejącą piankę wylać na zimny sernik, udekorować wg uznania, wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 15.02.2016 21:31
pyszny torcik :)
Wacław 18.10.2015 13:20
mnie już ślinka leci ;-)
Kuchenka 18.10.2015 12:36
przepięknie się prezentuje ! ;)
Bernadeta1 17.10.2015 16:55
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat