Sernik na cynamonowych bułeczkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto do cynamonowych bułek

  • drożdże suche

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • mleko

    1/2 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 i 3/4 szklanki
  • sól

    1 szczypta

nadzienie do cynamonowych bułek

  • masło

    20 g
  • brązowy cukier

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka

masa serowa

  • ser biały

    500 g
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    2 sztuki

cynamonowa polewa

  • masło

    40 g
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto do cynamonowych bułek:
Do miski wsypać suche drożdże i cukier, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać jajko, olej, sól i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 30 cm.

nadzienie do cynamonowych bułek:
Masło rozpuścić, rozsmarować na rozwałkowanym cieście drożdżowym. Cukier wymieszać z cynamonem, równomiernie rozsypać po całej powierzchni. Zwinąć wzdłuż krótszego boku w rolkę, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Ułożyć jedne przy drugim na dnie tortownicy o średnicy 22 cm, lekko ugnieść, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.

masa serowa:
Do miski wyłożyć ser, dodać budyń w proszku i całe jajka, krótko zmiksować. Wylać na drożdżowy spód, wyrównać.

cynamonowa polewa:
Do miękkiego masła dodać cukier i cynamon, wymieszać łyżeczką. Kłaść na wierzch sernika na całej jego powierzchni po ok. pół łyżeczki, delikatnie je wcisnąć ale tak by lekko wystawały ponad powierzchnię sera.
Piekarnik nagrzać do 180C, wstawić sernik, piec ok. 60 minut. Ostudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 01.10.2016 23:57
Przepyszne ciasto :)
Ela15 21.03.2016 07:59
fajny przepis
staropolanka5 27.01.2016 14:53
poezja a nie sernik
Wiktoria29 21.01.2016 21:33
super sernik, chętnie bym spróbowała kawałeczek
VioletoweKucharzenie 21.01.2016 09:50
Dorotko Ty to masz pomysły! Cudeńko!
mikrusiak 20.01.2016 21:02
robi wrażenie :) jest piękny i pewnie rozpływa się w ustach...chętnie chapsnęłabym kawałeczek...;D
Kolorowa 20.01.2016 17:45
Świetnie wygląda !
IKrakowianka 20.01.2016 16:21
pomysłowy :)
Anna133 20.01.2016 15:40
genialny pomysł, musze go wykorzystać ;)
Aleksandra/Olcia 20.01.2016 12:46
aż w brzuszku zaburczało,pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat