Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na ciemnym spodzie z kruszonki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

ciasto kruche 380 gram
masło lub margaryna 125 gram
kakao 1 łyżka

Masa serowa

masło lub margaryna 125 gram
żółtko jajek 4 sztuki
twaróg 500 gram
cukier 3/4 szklanki
białko 7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na ciemnym spodzie z kruszonki

Herbatniki miksuję blenderem, dodaję miękkie masło i kakao, mieszam i wykładam na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Miękkie masło ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję zmielony twaróg i po jednym żółtku. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką do połączenia się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym ciastem kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto by przestygło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 08.04.2015 21:52
Pyszny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak