Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na ciemnym spodzie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dkg
cukier 20 dkg
margaryna 20 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
Masa serowa
ser biały 1 kg
cukier 30 dkg
jajko 5 szt
margaryna 20 dkg
aromat śmietankowy kilka kropli
budyń śmietankowy 2 łyżki
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na ciemnym spodzie

Ciasto:
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z cukrem i przesypać na stolnicę.
Dodać margarynę i posiekać razem na drobno, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Podzielić na dwa, jedną część włożyć do zamrażarki drugą wyłożyć blachę.
Masa serowa:
Margarynę utrzeć mikserem na gładko, dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier, aromat.
Do masy dodajemy po trochę sera i dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je na sam koniec z budyniem i kaszą manną do masy serowej, mieszamy delikatnie trzepaczką.
Masę serową przekładamy na wyklejoną ciastem blaszkę a następnie zmrożoną część ciasta ścieramy na tarce na wierzch.

Piec ok godziny w 180st. C


SMACZNEGO!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 12.10.2013 15:50
zachęcający
Łucja 07.07.2013 14:05
pyszny serniczek :)
jozefinach 04.05.2013 11:52
Uwielbiam takie ciacha.
Kamila6 19.04.2013 22:47
robię podobny, jest pycha!
Krystyna32 07.02.2013 15:36
pycha
caralajna 07.02.2013 07:54
apetycznie wygląda
Aneta41 03.02.2013 11:56
mój ulubiony sernik
SylwiaMagdaSabin 02.02.2013 14:41
mój ulubiony
angelika14 02.02.2013 14:24
ja dodaję na górę orzechy i rodzynki i wtedy smakuje jak ciastka jeżyki mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak