Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na ciemnym cieście z polewą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

margaryna 0,5 kostki
mąka tortowa 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
jajko 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżeczki

ser

twaróg półtłusty 1 kg
żółtko jajek 4
budyń waniliowy 1
cukier 1 szklanka

polewa

margaryna 0,5 kostki
mleko 0,5 szklanki
kakao 4 łyżki
cukier 4 łyżki
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na ciemnym cieście z polewą

Ciasto:
Margarynę posiekać z mąką, dodać jajko, cukier, proszek i kakao. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto. Rozłożyć na blasze.
Ser:
Ser zmielić dwukrotnie. Miksować aż będzie puszysty, dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać cukier i budyń waniliowy. Zmiksować. Rozłożyć na cieście. Piec ok. 90 minut w 180 stopniach.
Polewa:
Margarynę rozpuścić na wolnym ogniu, wlać mleko, wsypać cukier i kakao. Cały czas mieszać aż składniki się połączą. Polać na upieczonym serniku. Posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.06.2016 20:37
uwielbiam wszystkie serniki
mirosława4 03.06.2016 15:52
ale kusisz !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak