Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik mocno kokosowy z dżemem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica o średnicy minimum 28 cm, spód

mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
sól 1 szczypta
masło lub margaryna 150 gram
cukier 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
wiórki kokosowe 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko kokosowe 1 puszka
jajko 4 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki

Wierzch bezowy

białko 2 sztuki
cukier 1/4 szklanki
wiórki kokosowe 1/4 szklanki

Dodatkowo

dżem 240 gram

Porada

Sernik ten smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik mocno kokosowy z dżemem

Kroki postępowania

1
Przygotować spód.
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
Zimny równomiernie posmarować warstwą dżemu.
Krok 1 - Sernik mocno kokosowy z dżemem foto
2
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki masy (oprócz mleczka) dokładnie połączyć i na końcu powoli wlać mleko kokosowe.
Całość ponownie wymieszać i przelać na spód z dżemem.
Krok 2 - Sernik mocno kokosowy z dżemem foto
3
Sernik piec 10 minut w 240 stopniach, a następnie 90 minut w 150.
Krok 3 - Sernik mocno kokosowy z dżemem foto
4
Przygotować kokosowy wierzch.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki kokosowe.
Bezę kokosową przełożyć na gorący sernik.
Krok 4 - Sernik mocno kokosowy z dżemem foto
5
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i podpiec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu (przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekorować.
(U mnie na wierzchu znalazły się małe beziki i wisienki kandyzowane.)
Krok 5 - Sernik mocno kokosowy z dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:16
Dobre ciasto.
bietka 31.10.2017 19:20
Smaczny serniczek : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak