Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik mleczno-cytrynowy z owocami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka krupczatka 20 dag
masło 10 dag
cukier puder 50 g
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 18 proc 1 łyzeczka

Masa

twaróg 60 dag
jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
lemon curd 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 torebka
mleko w proszku 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1/2 szkalnki

Wierzch

galaretka cytrynowa 2 sztuki
owoce leśne 20 dag

Porada

To jeden z najbardziej orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik mleczno-cytrynowy z owocami

Kroki postępowania

1
1. Spód:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany!
Krok 1 - Sernik mleczno-cytrynowy z owocami foto
2
2. wylepić ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.
Krok 2 - Sernik mleczno-cytrynowy z owocami foto
3
3. Masa serowa:
Twaróg tłusty przełożyć do miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać mleko, wszystko zmiksować blenderem na gładką jednolitą masę. Dodać lemon curd i ponownie zmiksować do połączenia.
Gdy nie posiadamy blendera, twaróg należy tradycyjnie zmielić w maszynce do mięsa i z resztą składników zmiksować mikserem
Krok 3 - Sernik mleczno-cytrynowy z owocami foto
4
4. Masę wylać na kruchy spód, wygładzić, wierzch przykryć folią aluminiową , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 50 minut, wierzch ma pozostać biały. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 4 - Sernik mleczno-cytrynowy z owocami foto
5
5. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, gdy ostygnie mieszamy z ulubionymi owocami i tężejącą wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 5 - Sernik mleczno-cytrynowy z owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 24.04.2017 14:07
Smakowicie wygląda
Malinka 24.04.2017 14:00
Pięknie się prezentuje!
adelajda 24.04.2017 13:32
Dobry serniczek
Ania321 24.04.2017 12:10
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
olkaaa 24.04.2017 11:33
wygląda smakowicie
Madzai 24.04.2017 10:56
pyszności :)
Motorek 24.04.2017 10:08
wygląda pysznie
slodkieniebo 24.04.2017 10:04
Idealne, letnie ciasto :)
Róża1 24.04.2017 08:56
pychotka :-)
pestka 24.04.2017 08:43
bardzo smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak