Przepis i sposób przygotowania na: Sernik mandarynkowy na kawowym spodzie ©
Herbatniki zmielić malakserem z dodatkiem miałko zmielonej kawy, połączyć z rozpuszczonym masłem i esencją kawową.
Zagnieść na kruszkonkę - wypełnić dno tortownicy i mocno ugnieść - podpiec 10 minut w temp. 160-170*C - wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru.
Mandarynki zmiksować razem z mlekiem w proszku i połączyć z masą jajeczną oraz twarożkiem i aromatem pomarańczowym (najlepszy byłby mandarynkowy, jednak nie jest on szerokodostępny).
Mąkę połączyć z proszkiem budyniowym i przesiać do masy serowej - dokładnie zmiksować.
Przygotowaną masę wylać na przestudzony spód kawowy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165-170*C
Piec 45-60 minut w zależności od wielkości formy i grubości masy serowej.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do ostygnięcia - przed podaniem schłodzić w lodówce.