Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik malinowy z białą czekoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasteczka digestive 300 g
masło 100-120 g
ricotta 250 g
mascarpone 250 g
serek waniliowy 250-300 g
jajko 4 szt.
cukier waniliowy 3 op.
cytryna 1 duża
biała czekolada 300 g
maliny świeże 1/2 kg
dżem malinowy
twarożek 200-250 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik malinowy z białą czekoladą

Herbatniki digestive zmielić malakserem i połączyć ze stopionym masłem.
Wylepić dno tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec w temperaturze 180*C przez 10 minut.

Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać z 3-4 łyżkami serka śmietankowego, a następnie z pozostałym serkiem.
Masę utrzeć mikserem z serkiem waniliowym, ricottą, mascarpone jajkami, cukrem waniliowym oraz sokiem i otartą skórką z cytryny.

Upieczony spód posmarować dżemem malinowym i wylać masę serową.
Na serze ułożyć maliny.
Ciasto piec w temperaturze 170*C przez około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu schłodzić ciasto w lodówce i wyjąć z formy.

Można podać z bitą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 02.12.2012 19:49
ciekawy i smakowity deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak