Sernik malinowo makowy

Sernik malinowo makowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nie za słodki sernik na zimo. Z dużą ilością malin i spodem makowym biszkoptowym. Jak ktoś lubi mocno słodkie ciasta może dodać cukru do sera. Ja tego nie zrobiłam bo same galaretki są już słodkie. Prosty do zrobienia i każdemu uda się go zrobić.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt makowy

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mak

    40 gramów
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • jajko

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

sernik malinowy

  • maliny świeże

    350 gramów
  • galaretki malinowe

    1 sztuka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • serek homogenizowany

    1 kilogram

pozostałe

  • maliny świeże

    250 gramów
  • galaretka

    2 opakowania
  • kolorowa posypka

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik malinowo makowy

Biszkopt:

Jajka wyjmuję z lodówki wczęśniej żeby miały temepraturę pokojową. Bialka ubijam na sztywno, dodaję łyzkę cukru, dalej ubijam aż się rozpuści i kolejna porcja cukru. Jak piana będzie lśniąca i dobrze ubita dodaję do niej żóltka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę, proszek przesiewam, dodaję mak. Wsypuję do jajek i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut góra dół.

Sernik:
Galaretkę i żelatynę rozpuszczam w szklance gorącej wody.
Maliny miksuję blenderem i przecieram przez sito, żeby pozbyć się pestek. Serki przekładam do misy, dodaję, wystudzoną galaretkę, mus malinowy i mieszam. Masę dzielę na dwie części. Jedną wstawiam do lodówki.

Galaretki przezroczyste rozpuszczam w trzech szklankach gorącej wody i studzę. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Na zimny biszkopt wylewam lekko tężejący sernik, wstawiam do lodówki. Na masie serowej układam maliny, wylewam lekko tężejąca galaretkę i tez wstawiam do lodówki.Jak stężeje wylewam resztę masy serowej i ponownie wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję malinami, miętą, i posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat