Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
biszkopt makowy
-
mąka pszenna
3 łyżki -
mak
40 gramów -
cukier trzcinowy
3 łyżki -
jajko
3 sztuki -
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki
sernik malinowy
-
maliny świeże
350 gramów -
galaretki malinowe
1 sztuka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżeczki -
serek homogenizowany
1 kilogram
pozostałe
-
maliny świeże
250 gramów -
galaretka
2 opakowania -
kolorowa posypka
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Sernik malinowo makowy
Biszkopt:
Jajka wyjmuję z lodówki wczęśniej żeby miały temepraturę pokojową. Bialka ubijam na sztywno, dodaję łyzkę cukru, dalej ubijam aż się rozpuści i kolejna porcja cukru. Jak piana będzie lśniąca i dobrze ubita dodaję do niej żóltka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę, proszek przesiewam, dodaję mak. Wsypuję do jajek i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut góra dół.
Sernik:
Galaretkę i żelatynę rozpuszczam w szklance gorącej wody.
Maliny miksuję blenderem i przecieram przez sito, żeby pozbyć się pestek. Serki przekładam do misy, dodaję, wystudzoną galaretkę, mus malinowy i mieszam. Masę dzielę na dwie części. Jedną wstawiam do lodówki.
Galaretki przezroczyste rozpuszczam w trzech szklankach gorącej wody i studzę. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Na zimny biszkopt wylewam lekko tężejący sernik, wstawiam do lodówki. Na masie serowej układam maliny, wylewam lekko tężejąca galaretkę i tez wstawiam do lodówki.Jak stężeje wylewam resztę masy serowej i ponownie wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję malinami, miętą, i posypką.
Komentarze (0)