Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik lukrowany

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg sernikowy 1 kg (wiaderko)
ser biały półtłusty 250 gram
jajko 8
cukier 2 szklanki
cukier waniliowy 2 opakowania
budyń śmietankowy 1 opakowanie
śmietana kremowa 30% lub 36% 330 gram
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
herbatniki do wyłożenia blachy
lukier biały

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik lukrowany

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i serem półtłustym na jednolitą masę.
Krok 1 - Sernik lukrowany foto
2
Następnie do masy wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i dodajemy ser z wiaderka. Wszystko razem miksujemy.
Krok 2 - Sernik lukrowany foto
3
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
Krok 3 - Sernik lukrowany foto
4
Śmietanę kremówkę ubijamy w osobnej misce na sztywno.
Krok 4 - Sernik lukrowany foto
5
Do masy sernikowej dodajemy ubite białka i śmietanę. Wszystko razem delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników.
Krok 5 - Sernik lukrowany foto
6
Dużą blachę wykładamy herbatnikami.
Krok 6 - Sernik lukrowany foto
7
Na herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny w temp. 150 stopni. Zimny sernik lukrujemy.
Krok 7 - Sernik lukrowany foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 10.01.2017 07:29
poproszę kawałeczek do kawki
dodi 09.01.2017 19:42
niebo w gębie, mniam
bertpvd 09.01.2017 18:42
uwielbiam sernik w takim wydaniu
agnieszka214 09.01.2017 17:47
Lubię serniki i to bardzo
2milutka 09.01.2017 17:46
tradycyjny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak