Sernik limonkowo-kokosowy z matchą

Sernik limonkowo-kokosowy z matchą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Idealne orzeźwienie na panujące upały. Sernik z limonki jest rześki, chłodny, świeży i świetnie smakuje.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na spód:

  • ciastka

    120 gramów
  • masło

    40 gramów

Na masę serową:

  • twaróg półtłusty

    250 gramów
  • mleko kokosowe

    250 mililitry
  • serek mascarpone

    250 gramów
  • matcha

    1 łyżka
  • cukier puder

    110 gramów
  • limonka

    1.5 sztuk
  • żelatyna

    20 gramów
  • woda

    60 mililitry
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na tortownicę o średnicy  20 cm.


Masło lekko rozpuścić, ostudzić i zmiksować z ciasteczkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę z ciasteczek, wyrównać np. dnem szklanki i schłodzić minimum 30 minut w lodówce.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jednak, aby łatwiej było wyjąć gęstą część z mleka kokosowego, należy najpierw je schłodzić, odlać wodnistą część, zachować gęstą.

Twaróg dobrze rozgnieść łyżką, widelcem lub przecisnąć przez praskę. Twaróg z mascarpone zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Potem podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować). Pozostawić do przestudzenia.

Gęstą część mleka kokosowego podgrzać, zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać a najlepiej zmiksować.
Do jeszcze ciepłego mleka, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Przestudzić.

Do masy twarogowej powoli dodawać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować.

Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Sernik dowolnie ozdabiamy. Ja użyłam kandyzowanych listków mięty i płatków róży.

Wykonanie listków i płatków:
Listki i płatki oczyszczamy pędzelkiem.
Każdy listek i płatek lekko smarujemy ubitym białkiem i posypujemy drobnym cukrem.
Matę silikonową lub papier do pieczenia posypujemy cukrem i rozkładamy listki i płatki.
Odstawiamy do wyschnięcia w przewiewnym i zacienionym miejscu na 24 godziny.
Potem przechowujemy je w pudełku.

KORAL
Najlepsze będą ciasteczka migdałowe. Mleko kokosowe - dodajemy tylko gęstą część.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat