Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Sernik limonkowo-kokosowy z matchą

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Idealne orzeźwienie na panujące upały. Sernik z limonki jest rześki, chłodny, świeży i świetnie smakuje.

Składniki:

Na spód:

ciastka
120 gramów
masło
40 gramów

Na masę serową:

twaróg półtłusty
250 gramów
mleko kokosowe
250 mililitry
serek mascarpone
250 gramów
matcha
1 łyżka
cukier puder
110 gramów
limonka
1.5 sztuk
Żelatyna wieprzowa Prymat
20 gramów
Sklep Prymat
woda
60 mililitry

Porada

Najlepsze będą ciasteczka migdałowe. Mleko kokosowe - dodajemy tylko gęstą część.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik limonkowo-kokosowy z matchą

Na tortownicę o średnicy  20 cm.


Masło lekko rozpuścić, ostudzić i zmiksować z ciasteczkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę z ciasteczek, wyrównać np. dnem szklanki i schłodzić minimum 30 minut w lodówce.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jednak, aby łatwiej było wyjąć gęstą część z mleka kokosowego, należy najpierw je schłodzić, odlać wodnistą część, zachować gęstą.

Twaróg dobrze rozgnieść łyżką, widelcem lub przecisnąć przez praskę. Twaróg z mascarpone zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Potem podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować). Pozostawić do przestudzenia.

Gęstą część mleka kokosowego podgrzać, zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać a najlepiej zmiksować.
Do jeszcze ciepłego mleka, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Przestudzić.

Do masy twarogowej powoli dodawać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować.

Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Sernik dowolnie ozdabiamy. Ja użyłam kandyzowanych listków mięty i płatków róży.

Wykonanie listków i płatków:
Listki i płatki oczyszczamy pędzelkiem.
Każdy listek i płatek lekko smarujemy ubitym białkiem i posypujemy drobnym cukrem.
Matę silikonową lub papier do pieczenia posypujemy cukrem i rozkładamy listki i płatki.
Odstawiamy do wyschnięcia w przewiewnym i zacienionym miejscu na 24 godziny.
Potem przechowujemy je w pudełku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak