Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik królewski Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 g typ 500
cukier 1/3 szk
ksylitol 1/3 szk
proszek do pieczenia 1 lyżeczka
masło 125 g
kakao 1 lyżka
jajko 1 szt
śmietana 12% 2 łyżki

masa serowa

twaróg półtłusty 1 kg
jajko 5 szt
budyń śmietankowy 40 g
cukier 1/3 szk
ksylitol 1/3 szk
masło 125 g miękkie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik królewski Zewy

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota, założyć noże do siekania i mieszać aż składniki się połączą.
Wyjąć ciasto z misy, szybko zagnieść i podzielić na dwie nierówne części.
Tę większą zostawić z mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.
Tortownicę o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowa z dnem ceramicznym ) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
( Jeżeli będziecie mieli zwykła tortownicę to należy albo całą wyłożyć papierem albo dno a boki posmarować i wysypać na przykład mąką lub bułką tartą ).
Dno formy wylepić ciastem i wstawić formę do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - Sernik królewski Zewy foto
2
Gdy ciasto się chłodzi przygotować masę serową.
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa ( powinno się mielić trzy razy ale ja mielę tylko raz na sitku do maku czyli tym najdrobniejszym. Nie trzeb wtedy kolejny raz mielić sera ).
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z połową cukru i ksylitolu.
Resztę cukru i ksylitolu wsypać do innej miski, dodać żółtka i masło i utrzeć do momentu aż nie będzie wyczuwalny pod palcami cukier.
Wsypać budyń, wymieszać a potem przełożyć ser i już łopatką połączyć składniki ( nie za długo ) tylko do ich połączenia.
Dodać część piany, wymieszać delikatnie i dodać resztę masy i znów delikatnie wymieszać.
Formę wyjąć z lodówki, na ciasto wyłożyć masę
Krok 2 - Sernik królewski Zewy foto
3
a na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto, które schowane zostało do zamrażarki.
Sernik piec 60-70 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Sernik królewski Zewy foto
4
Przed podaniem dobrze jest wcześniej sernik wyjąć z lodówki.
Krok 4 - Sernik królewski Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 31.03.2016 15:21
wygląda bardzo smacznie
IZABELA29 31.03.2016 10:58
Co dalo uzycie ksylitolu?
Małgorzata Pin 31.03.2016 08:52
Dobry, ładnie się prezentuje.
Poison1988 31.03.2016 08:05
serniczek wygląda cudnie :)
gusia1000 31.03.2016 01:35
Dobry sernik.
Barbara13 30.03.2016 21:32
uwielbiam ten serniczek
endzi
endzi 30.03.2016 21:31
Wyglada wysmienicie!
Wiesława1 30.03.2016 20:52
PYSZNIE WYGLĄDA
Renata9 30.03.2016 20:42
Pyszny serniczek :-)
Wiktoria29 30.03.2016 20:29
też taki robię
Monika-twin 30.03.2016 20:04
fajny sernik.
halina17 30.03.2016 19:52
Lubię sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak