Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik królewski na kruchym cieście

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik królewski na kruchym cieście kakaowym z nutą pomarańczy - to mój ulubiony sernik. Ciasto jest pyszne i puszyste.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
cukier wanilinowy 16 g
żółtka duże 3 sztuk
masło miękkie 25 dag
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa serowa:

biały ser mielony 1.2 kg
jajka duże 7 sztuk
masło 25 dag
cukier puder 1 szklanka
śmietana 18% 1 szklanka
budynie śmietnkowe 2 opakowania
skórka pomarańczowa 1 łyżka
aromat pomarańczowy 9 mililitrów

Porada

Wymiary blaszki: 25 cm x37 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik królewski na kruchym cieście

Ciasto kruche:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy kruche ciasto (w tych proporcjach wyjdzie kruszonka).
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta, lekko dociskając pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa:
Masło, cukier puder i żółtka miksujemy na gładką, puszystą masę. Po chwili dodajemy ser, śmietanę, budynie, skórkę z pomarańczy i aromat, wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Na koniec ubijamy pianę, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką.

Masę wykładamy na upieczony spód i wykładamy drugą połowę ciasta.

Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak