Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Idealny sernik Królewski

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
masło lub margaryna 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 2/3 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 2 łyżki
kakao 3 łyżki

Na masę serową

ser biały 1 kilogram
jajko 4 sztuki
budyń waniliowy 1 opakowanie
masło lub margaryna 100 gram
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Porada

Do sernika śmiało można dodać rodzynki jeśli lubicie.

Przepis i sposób przygotowania na: Idealny sernik Królewski

Na ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i szybko zagniatamy ciasto.
Następnie dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki
aby dokładnie zamarzło wtenczas łatwiej będzie nam zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
Na mase serową:
Białka jajek oddzielamy od żółtek.Masło lub margarynę zależy co użyliśmy ucieramy razem z cukrem pudrem, który wcześniej warto przesiać by mieć pewność że niema grudek.
Dodajemy cukier waniliowy i pomału żółtka, cały czas ucierając dodajemy po łyżce zmielony ser oraz proszek budyniowy. Białka ubijamy na pianę. Piana staje się idealna kiedy na wierzchu pojawiają się pierwsze stożki. I pomału dodajemy pianę do wcześniej przygotowanej
masy serowej i mieszamy delikatnie łopatką do gładkiej masy.
Formę wykładamy papierem dopieczenia na dno ścieramy połowę na tarce wcześniej zmrożone cista. tworząc równomierną powierzchnię. Na górę wylewamy masę serową i ścieramy drugą
połowę ciasta. Sernik pieczemy w temperaturze 170 C przez około godzinę.
Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piecyku do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wtenczas sernik jest palce lizać.Jest leki w smaku z leką chrupiącą warstwą z ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 09.11.2015 09:57
jedno z moich ulubionych ciast !
mysza75 08.11.2015 23:12
jakie fajne i dobre ciasto
irenka 08.11.2015 20:42
słodkie pyszności,lubię
Renataj 08.11.2015 19:20
Dawno nie jadłam tego sernika - kiedyś często piekła go moja Mama:)
Agata3 08.11.2015 17:25
mój ulubiony :)
mirosława4 08.11.2015 17:00
bardzo smaczny , a do ciasta nie trzeba jajek ?
Bernadeta1 08.11.2015 16:34
bardzo lubię taki sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak