Przepis i sposób przygotowania na: Idealny sernik Królewski
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i szybko zagniatamy ciasto.
Następnie dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki
aby dokładnie zamarzło wtenczas łatwiej będzie nam zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
Na mase serową:
Białka jajek oddzielamy od żółtek.Masło lub margarynę zależy co użyliśmy ucieramy razem z cukrem pudrem, który wcześniej warto przesiać by mieć pewność że niema grudek.
Dodajemy cukier waniliowy i pomału żółtka, cały czas ucierając dodajemy po łyżce zmielony ser oraz proszek budyniowy. Białka ubijamy na pianę. Piana staje się idealna kiedy na wierzchu pojawiają się pierwsze stożki. I pomału dodajemy pianę do wcześniej przygotowanej
masy serowej i mieszamy delikatnie łopatką do gładkiej masy.
Formę wykładamy papierem dopieczenia na dno ścieramy połowę na tarce wcześniej zmrożone cista. tworząc równomierną powierzchnię. Na górę wylewamy masę serową i ścieramy drugą
połowę ciasta. Sernik pieczemy w temperaturze 170 C przez około godzinę.
Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piecyku do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wtenczas sernik jest palce lizać.Jest leki w smaku z leką chrupiącą warstwą z ciasta.