Sernik Królewski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło lub margaryna

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    2/3 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana

    2 łyżki
  • kakao

    3 łyżki

Na masę serową

  • ser biały

    1 kilogram
  • jajka

    4 sztuki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • masło lub margaryna

    100 gram
  • cukier puder

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i szybko zagniatamy ciasto.
Następnie dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki
aby dokładnie zamarzło wtenczas łatwiej będzie nam zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
Na mase serową:
Białka jajek oddzielamy od żółtek.Masło lub margarynę zależy co użyliśmy ucieramy razem z cukrem pudrem, który wcześniej warto przesiać by mieć pewność że niema grudek.
Dodajemy cukier waniliowy i pomału żółtka, cały czas ucierając dodajemy po łyżce zmielony ser oraz proszek budyniowy. Białka ubijamy na pianę. Piana staje się idealna kiedy na wierzchu pojawiają się pierwsze stożki. I pomału dodajemy pianę do wcześniej przygotowanej
masy serowej i mieszamy delikatnie łopatką do gładkiej masy.
Formę wykładamy papierem dopieczenia na dno ścieramy połowę na tarce wcześniej zmrożone cista. tworząc równomierną powierzchnię. Na górę wylewamy masę serową i ścieramy drugą
połowę ciasta. Sernik pieczemy w temperaturze 170 C przez około godzinę.
Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piecyku do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wtenczas sernik jest palce lizać.Jest leki w smaku z leką chrupiącą warstwą z ciasta.
Dzuns
Do sernika śmiało można dodać rodzynki jeśli lubicie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 09.11.2015 09:57
jedno z moich ulubionych ciast !
mysza75 08.11.2015 23:12
jakie fajne i dobre ciasto
irenka 08.11.2015 20:42
słodkie pyszności,lubię
Renataj 08.11.2015 19:20
Dawno nie jadłam tego sernika - kiedyś często piekła go moja Mama:)
Agata3 08.11.2015 17:25
mój ulubiony :)
mirosława4 08.11.2015 17:00
bardzo smaczny , a do ciasta nie trzeba jajek ?
Bernadeta1 08.11.2015 16:34
bardzo lubię taki sernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat