Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik królewski na dużą blachę

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
olejek śmietankowy 0,5
cukier 0,5 szklanki
masło 200 gram
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta

Masa serowa

zmielony twaróg 1 kg
masło lub margaryna 150 gram
jajko 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka

Porada

Ciasto pieczone na dużej blasze

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik królewski na dużą blachę

Ciasto kruche:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier i szczyptę soli. Wszystko wymieszać. Wkroić zimne masło, dodać jajka i olejek śmietankowy. Dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Przełożyć do miski i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.

Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek.
Masło lub margarynę rozpuścić i ostudzić.
Białka lekko ubić na pianę, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijać aż cukry się rozpuszczą. Następnie dodać budyń waniliowy z proszkiem do pieczenia i ostudzone masło. Miksować do połączenia składników.
Powoli dodawać po łyżce twarogu.
Miksować aż masa będzie jednolita.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 kruchego ciasta wylepić na dno, następnie wyłożyć masę serową, a na wierch pozostałą część ciasta kruchego.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni - góra-dół - i piec 30 min, później zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze przez 60 minut.
Ciasto studzić przy lekko uchylonych piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia 04.02.2024 17:07
Czy w masie serowej też jest proszek do pieczenia?
Jagódka77 16.12.2014 21:21
na pewno pyszny
Bernadeta1 08.11.2014 10:23
super serniczek, ulubione ciasto mojej rodzinki
caralajna 07.11.2014 20:40
ciekawie się prezentuje
Róża1 06.11.2014 11:37
wspaniały serniczek :-).
IwonaDD 06.11.2014 08:54
pięknie wygląda
turkus3 05.11.2014 20:28
niedawno wyjęty z piekarnika - piekłam na urodziny koleżanki z pracy :-)
gosia56 05.11.2014 19:57
na pewno pyszny sernik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak