Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kawowo-migdałowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zmielony twaróg 1 kg
jajko 4 duże
cukier puder pełna szkl.
masło 75 g
mleko migdałowe 500 ml
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
kawa zbożowa 2 łyżki
budyń czekoladowy 2 op.
grysik ryżowy 3 łyżki
migdały zmielone 100 g
biszkopty okrągłe

Porada

Sernik przed pokrojeniem musi dobrze ostygnąc. Najlepiej zostawić go na kilka lub kilkanaście godzin w chłodnym miejscu.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kawowo-migdałowy

Kroki postępowania

1
Blaszkę wyłożyć alu-folią, a dno wypełnić biszkoptami.
Krok 1 - Sernik kawowo-migdałowy foto
2
Mleko migdałowe rozgrzać i rozpuścić w nim obie kawy. Płyn otudzić.
Krok 2 - Sernik kawowo-migdałowy foto
3
Zmielony serek zmiksować z cukrem pudrem a następnie połączyć z żółtkami i pianą z białek.
Krok 3 - Sernik kawowo-migdałowy foto
4
Masę serową rozcieńczyć mlekiem kawowym, dodać zmielone migdały oraz grysik ryżowy.
Krok 4 - Sernik kawowo-migdałowy foto
5
Na końcu dodać stopione ostudzone masło oraz sypki budyń czekoladowy.
Jeśli masa jest jasna, można dodać nieco gorzkiego kakao.
Krok 5 - Sernik kawowo-migdałowy foto
6
Masę serową wylać na biszkopty, włożyć do piekarnika nagrzanego do 165°C i piec 40-45 min.
Można na dnie piekarnika ustawić drugą blachę z zimną wodą, wtedy sernik będzie delikatniejszy.
Krok 6 - Sernik kawowo-migdałowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak