Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik japoński z 3 składników (z białą czekoladą, bez mąki)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownca o średnicy 22-23 cm

twaróg zmielony 250 gram
biała czekolada 250 gram
jajko 6 sztuk

Opcjonalnie

biszkopty okrągłe
cukier puder
dekoracja

Porada

Sernik, tak jak u mnie - można urozmaicić spodem z biszkoptów, herbatników, czy owocami, bądź bakaliami.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik japoński z 3 składników (z białą czekoladą, bez mąki)

Kroki postępowania

1
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (*) i pozostawić do ostudzenia.
(Nie może ponownie stężeć.)
(*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.
Krok 1 - Sernik japoński z 3 składników (z białą czekoladą, bez mąki)  foto
2
W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, a ser utrzeć z żółtkami.
Krok 2 - Sernik japoński z 3 składników (z białą czekoladą, bez mąki)  foto
3
Następnie do masy serowej należy dodać czekoladę, a na końcu stopniowo (po 2 łyżki) białka.
Całość delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej konsystencji.
Krok 3 - Sernik japoński z 3 składników (z białą czekoladą, bez mąki)  foto
4
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i opcjonalnie biszkoptami.
Krok 4 - Sernik japoński z 3 składników (z białą czekoladą, bez mąki)  foto
5
Masę przelać do formy i ostrożnie, ale energicznie - stuknąć nią o blat stołu (aby z ciasta usunąć zbędne bąbelki.)
Krok 5 - Sernik japoński z 3 składników (z białą czekoladą, bez mąki)  foto
6
Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) z parą wodną (**) przez 45-60 minut w 175 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem i ozdobić wg uznania.
(**) Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą, a blachę z ciastem - na wyższej półce.
Krok 6 - Sernik japoński z 3 składników (z białą czekoladą, bez mąki)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:19
Dobre ciasto.
edytazaw89@wp 02.12.2016 17:49
Wygląda pysznie
Edita 01.12.2016 10:09
super sernik
Diana Rusiłowicz 01.12.2016 00:49
Dziękuję :)
KuchniaMagdaLeny 30.11.2016 02:19
Genialny sernik !
Diana Rusiłowicz 30.11.2016 00:27
I przepyszna!
Diana Rusiłowicz 30.11.2016 00:27
Dziękuję :)
adelajda 29.11.2016 14:53
super serniczek :)
Patrycja33 29.11.2016 10:20
ciekawa odmiana sernika :)
Marta Ryżek-Kalkowska 29.11.2016 10:02
wygląda apetycznie
bietka 29.11.2016 09:21
smaczny serniczek :)
Krystyna32 29.11.2016 09:08
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak