Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany w biszkopcie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

jajko 10 średnich
cukier 9 łyżek
mąka 8 pełnych łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op.
budyń waniliowy 1 op.

~ SER

twaróg zmielony z wiaderka 1 kg
cukier kryształ 1,5 szkl.
jajko 6 dużych
masło 120 g
budyń waniliowy 1 op.
mleko 1 szkl.

~ WIERZCH

brzoskwinie w puszce duże op.
galaretka pomarańczowa 2 op.

Porada

Jeśli jajka są bardzo duże wystarczy 8 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany w biszkopcie

Kroki postępowania

1
Jajka wybić rozdzielając białka od żółtek. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie zmiksować.
Krok 1 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
2
Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sypkim budyniem.
Krótko zmiksować do połączenia.
Krok 2 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
3
Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Piec ok 30 min w temp 170-175°C. Pozostawić do ostygnięcia i przekroić na dwie warstwy.
Krok 3 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
4
Masło rozpuścić z cukrem, dodać ser i wymieszać.
Krok 4 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
5
Wbić całe jajka, zmiksować, postawić na średnim ogniu i ogrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. W mleku rozpuścić budyń, wlać do masy i gotować jeszcze kilka minut.
Krok 5 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
6
Gorącą masę serową wylać na spód biszkoptowy i nakryć drugą warstwą.
Lekko obciążyć deseczką i pozostawić do ostygnięcia.
Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Krok 6 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
7
W międzyczasie rozpuścić galaretki w szklance gorącej wody, dolać zalewę z brzoskwiń i dopełnić zimną wodą do pełnego litra.
Tężejącą galaretką zalać owoce i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 7 - Sernik gotowany w biszkopcie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 03.01.2017 19:49
Dziękuje za wyjaśnienie.
halina17 28.12.2016 23:45
Smacznie wygląda sernik.
Habibi 28.12.2016 21:06
Poprawiłam w przepisie to, co przeczytałam wcześniej i dopisałam wyjasnienie nt jajek. Średnie jajka M mają wagę ok 60-65g, natomiast ja kupuję XL o wadze 80-90g, dlatego dodałam tylko 8 zamiast 10 średnich :) Sernik robiłam na święta jako zlepek kilku przepisów i jestem z niego bardzo zadowolona :)
bietka 28.12.2016 20:37
Pyszniutki :)
anemon 28.12.2016 20:05
Ciągle szukam idealnego przepisu na sernik gotowany, więc może Twój takim będzie, dlatego mam pytanie dotyczące ciasta: ile i jakiego budyniu należy dodać, bo w opisie pod zdjęciem jest, a w składnikach nie ma? Ile jajek należy dodać 8 czy 10?
Edith85 28.12.2016 19:18
Smakowite ciacho
Gracer 28.12.2016 18:09
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak