Sernik gotowany w biszkopcie

Sernik gotowany w biszkopcie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

~ CIASTO

  • jajko

    10 średnich
  • cukier

    9 łyżek
  • mąka

    8 pełnych łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • budyń waniliowy

    1 op.

~ SER

  • twaróg zmielony

    z wiaderka 1 kg
  • cukier kryształ

    1,5 szkl.
  • jajko

    6 dużych
  • masło

    120 g
  • budyń waniliowy

    1 op.
  • mleko

    1 szkl.

~ WIERZCH

  • brzoskwinie w puszce

    duże op.
  • galaretka pomarańczowa

    2 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
Jajka wybić rozdzielając białka od żółtek. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie zmiksować.
Krok 2 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sypkim budyniem.
Krótko zmiksować do połączenia.
Krok 3 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Piec ok 30 min w temp 170-175°C. Pozostawić do ostygnięcia i przekroić na dwie warstwy.
Krok 4 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
Masło rozpuścić z cukrem, dodać ser i wymieszać.
Krok 5 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
Wbić całe jajka, zmiksować, postawić na średnim ogniu i ogrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. W mleku rozpuścić budyń, wlać do masy i gotować jeszcze kilka minut.
Krok 6 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
Gorącą masę serową wylać na spód biszkoptowy i nakryć drugą warstwą.
Lekko obciążyć deseczką i pozostawić do ostygnięcia.
Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Krok 7 - Sernik gotowany w biszkopcie foto
W międzyczasie rozpuścić galaretki w szklance gorącej wody, dolać zalewę z brzoskwiń i dopełnić zimną wodą do pełnego litra.
Tężejącą galaretką zalać owoce i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Habibi
Jeśli jajka są bardzo duże wystarczy 8 szt.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 03.01.2017 19:49
Dziękuje za wyjaśnienie.
halina17 28.12.2016 23:45
Smacznie wygląda sernik.
Habibi 28.12.2016 21:06
Poprawiłam w przepisie to, co przeczytałam wcześniej i dopisałam wyjasnienie nt jajek. Średnie jajka M mają wagę ok 60-65g, natomiast ja kupuję XL o wadze 80-90g, dlatego dodałam tylko 8 zamiast 10 średnich :) Sernik robiłam na święta jako zlepek kilku przepisów i jestem z niego bardzo zadowolona :)
bietka 28.12.2016 20:37
Pyszniutki :)
anemon 28.12.2016 20:05
Ciągle szukam idealnego przepisu na sernik gotowany, więc może Twój takim będzie, dlatego mam pytanie dotyczące ciasta: ile i jakiego budyniu należy dodać, bo w opisie pod zdjęciem jest, a w składnikach nie ma? Ile jajek należy dodać 8 czy 10?
Edith85 28.12.2016 19:18
Smakowite ciacho
Gracer 28.12.2016 18:09
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat