Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany na herbatnikach

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ MASA SEROWA

ser biały 1 kg
cukier 3/4 szkl.
masło lub margaryna 200 g
jajko 4
budyń waniliowy 1,5 op.
mleko 125 ml

~ DODATKI

herbatniki pełnoziarniste
herbatniki lub biszkopty
polewa czekoladowa

Porada

Najlepiej sprawdzają się w tym serniku herbatniki możliwie grube, które nie osiądą pod ciężarem gorącej masy serowej. Można użyć domowych kruchych ciastek albo dowolnych biszkoptów.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany na herbatnikach

W garnku rozpuścić masło, wsypać cukier i kilka minut mieszać na małym płomieniu.
Ser zmiksować z jajkami. Budyń rozprowadzić w mleku i wlać do sera - wymieszać dokładnie.
Na dnie niewielkiej blaszki położyć papier do pieczenia, na nim ułożyć warstwę herbatników.

Masę serową wlać na rozpuszczone masło i, cały czas mieszając, ogrzewać do chwili zawrzenia.
Na warstwę ciastek wylać 1/3 masy serowej i możliwie szybko nakryć herbatnikami. Wylać drugą część masy serowej i nakryć biszkoptami lub resztą herbatników. Na nie wylać resztę masy serowej.
Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do czasu stężenia sera.

Schłodzony sernik polać roztopioną polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 10.01.2016 14:55
Bardzo lubię serniki gotowane, a Twój bardzo szybko się robi :)
olkaaa 10.01.2016 09:53
chętnie zrobię
Renata9 09.01.2016 21:22
Pyszne ciacho :-)
gosia1988 09.01.2016 21:21
takie ciasto to ja bym z chęcią zjadła :)
as28 09.01.2016 21:03
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak