Sernik gotowany

Sernik gotowany

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jeżeli lubicie serniki, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sernik po prostu rozpuszcza się w ustach, jest miękki i bardzo delikatny.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • masło

    50 g
  • mąka

    1.5 szklanki
  • jogurt naturalny

    120 mililitrów
  • cukier

    20 g
  • ocet

    1 łyżeczka
  • kakao

    4 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka

Masa serowa:

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    200 g
  • masło lub margaryna

    150 g
  • ser biały

    730 g
  • budyń waniliowy

    64 g
  • mleko

    75 ml

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Roztopić masło w rondelku, lekko ostudzić, dodać jogurt wymieszać.
Następnie wsypać kakao i cukier.
Ocet połączyć z sodą, wlać do ciasta, dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę do masy, zagnieść ciasto, powinno być miękkie i delikatne, gdyby się kleiło do rąk, trochę podsypać mąką.
Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część ciasta upiec oddzielnie w tortownicy o wymiarach 24 cm, na papierze pergaminowym, w nagrzanym do 180 st. piekarniku, przez 10 minut.

Masa serowa:

Do miksera przełożyć wszystkie składniki masy, dokładnie zmiksować.
Przelać masę serową do garnka i gotować kilka minut na bardzo wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
Podzielić masę na 3 części.

Przekładanie ciasta:

Na spód tortownicy ułożyć upieczony placek i wylać masę serową, przykryć drugim plackiem. Tak samo postąpić z resztą masy i plackami.
Przygotować polewę czekoladową według przepisu, polać nią ciasto, schłodzić w lodówce.
Udekorować według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

12.02.2019 09:56
Fajny, ciekawy przepis. Ja jeszcze nie piekłam sernika gotowanego,jakoś nie mam odwagi.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat