Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeżeli lubicie serniki, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sernik po prostu rozpuszcza się w ustach, jest miękki i bardzo delikatny.

Składniki:

Ciasto:

masło 50 g
mąka 1.5 szklanki
jogurt naturalny 120 mililitrów
cukier 20 g
ocet 1 łyżeczka
kakao 4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Masa serowa:

jajko 3 sztuki
cukier 200 g
masło lub margaryna 150 g
ser biały 730 g
budyń waniliowy 64 g
mleko 75 ml

Dodatkowo:

polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany

Ciasto:

Roztopić masło w rondelku, lekko ostudzić, dodać jogurt wymieszać.
Następnie wsypać kakao i cukier.
Ocet połączyć z sodą, wlać do ciasta, dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę do masy, zagnieść ciasto, powinno być miękkie i delikatne, gdyby się kleiło do rąk, trochę podsypać mąką.
Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część ciasta upiec oddzielnie w tortownicy o wymiarach 24 cm, na papierze pergaminowym, w nagrzanym do 180 st. piekarniku, przez 10 minut.

Masa serowa:

Do miksera przełożyć wszystkie składniki masy, dokładnie zmiksować.
Przelać masę serową do garnka i gotować kilka minut na bardzo wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
Podzielić masę na 3 części.

Przekładanie ciasta:

Na spód tortownicy ułożyć upieczony placek i wylać masę serową, przykryć drugim plackiem. Tak samo postąpić z resztą masy i plackami.
Przygotować polewę czekoladową według przepisu, polać nią ciasto, schłodzić w lodówce.
Udekorować według uznania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 12.02.2019 09:56
Fajny, ciekawy przepis. Ja jeszcze nie piekłam sernika gotowanego,jakoś nie mam odwagi.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak