Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

żółtko jajek 3 szt
cukier puder 3 łyżki
masło 130 g - miękkie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
czekolada gorzka 70 g - rozpuszczona
mąka pszenna 1 czubata szklanka

Masa serowo-dyniowa

ser biały 1 kg na sernik
miąższ z dyni 1,5 szklanki - puree
mąka ziemniaczana 4 łyżki
jajko 4 szt
cukier puder 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana 30% 125 ml
masło 50 g

polewa

śmietana 18 proc 400 g
cukier puder 3-4 łyżki
polewa czekoladowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i ucieramy na puszystą masę.
Krok 1 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto
2
Dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę - całość mieszamy.
Krok 2 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto
3
Na koniec dodajemy make wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy.
Krok 3 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto
4
Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki.
Krok 4 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto
5
Przygotowujemy masę serowo-dyniową. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wkładamy ser i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy – miksujemy.
Krok 5 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto
6
Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy.
Krok 6 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto
7
Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując.
Krok 7 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto
8
Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy.
Krok 8 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto
9
Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową.

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut.
Krok 9 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto
10
Teraz przygotowujemy polewę. 400 g śmietany 18% mieszamy z cukrem pudrem.
Z piekarnika wyciągamy ciasto, wylewamy śmietanową polewę, czekoladą na śmietanie rysujemy okręgi i przeciągamy wykałaczką tworząc pajęczynę.
Krok 10 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto
11
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika pozostawiając w nim sernik przez 30 minut.
Sernik następnie studzimy i wkładamy na minimum 6-8 godzin do lodówki.
Krok 11 - Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 17.10.2014 10:43
super efekt!!!!
Czyki 08.10.2014 07:22
Kapitalny serniczek :):) a ten pająk to niezły łasuch :):):):)
Wiktoria29 07.10.2014 09:22
rewelacyjny pomysł i wykonanie, sernika z dynią chętnie bym spróbowała
Hrabina w kuchni 06.10.2014 21:14
Wygląda wspaniale.
Pani Domu 06.10.2014 20:15
bardzo ładnie wygląda
Gracer 06.10.2014 19:43
Efekt powalający a ten pajączek brryyyy super!
Beatris 06.10.2014 19:30
Pięknie wygląda, skusiłabym się na kawałeczek:)
halina17 06.10.2014 19:17
Dobry sernik.
Janina 06.10.2014 18:56
Piękny efekt wizualny i smakowy również;)
cukiereczek 06.10.2014 18:38
ależ cudownie wygląda
Ania84 06.10.2014 18:12
w sam raz na halloween :)
Gabi44 06.10.2014 17:35
Muszę spróbować,bo z dynią jeszcze nie piekłam.
Katarzyna59 06.10.2014 17:06
fantastyczny serniczek
Grazyna0211 06.10.2014 16:59
pyszny deser
monikalangier 06.10.2014 15:57
pyszne!!! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak