Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy o smaku toffi
Tortownica 20 cm, wyłożona herbatnikami. Bok lekko wysmarować tłuszczem.
Ja miałam już gotowe puree z dyni w słoiczku.
(Jak zrobić puree podaję na końcu).
Ciasteczka kruszymy w ręku na średnie kawałki.
Ser miksujemy z oboma cukrami, dodajemy po jednym jajku, puree z dyni i proszek budyniowy. Nie wyrabiajmy masy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Do masy sernikowej dodajemy pokruszone ciasteczka i wszystko mieszamy łyżką.
Gotową masę przekładamy do blaszki.
Całość pieczemy w 175 stopniach przez około 60 minut, sernik studzimy w piekarniku. Ostudzone ciasto posypujemy kakao.
Przepis na puree z dyni:
Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Obrać za skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką. Piec w 180 C przez około 60 minut, potem zmiksować. Puree przechowujemy w słoiku przez 3-4 dni w lodówce.