Sernik dyniowy o smaku toffi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Moja druga szybsza wersja sernika dyniowego z ciasteczkami typu oreo o smaku toffi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sernik:

  • ser na sernik

    1 kilogram
  • puree z dyni

    400 gramów
  • ciasteczka typu Oreo

    10 sztuk
  • cukier puder

    200 gramów
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • budyń śmietankowy

    40 gramów
  • budyń

    20 gramów
  • jajko

    3 sztuki

Na spód:

  • herbatniki

    10 sztuki

Na posypkę:

  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortownica 20 cm, wyłożona herbatnikami. Bok lekko wysmarować tłuszczem.

Ja miałam już gotowe puree z dyni w słoiczku.
(Jak zrobić puree podaję na końcu).

Ciasteczka kruszymy w ręku na średnie kawałki.

Ser miksujemy z oboma cukrami, dodajemy po jednym jajku, puree z dyni i proszek budyniowy. Nie wyrabiajmy masy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Do masy sernikowej dodajemy pokruszone ciasteczka i wszystko mieszamy łyżką.

Gotową masę przekładamy do blaszki.
Całość pieczemy w 175 stopniach przez około 60 minut, sernik studzimy w piekarniku. Ostudzone ciasto posypujemy kakao.

Przepis na puree z dyni:
Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Obrać za skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką. Piec w 180 C przez około 60 minut, potem zmiksować. Puree przechowujemy w słoiku przez 3-4 dni w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat