Sernik dyniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • herbatniki

    150 g
  • masło

    60 g

Masa

  • twaróg

    1 kg
  • cukier

    1,5 szkl
  • dynia

    350 g( warzonej po oczyszczeniu)
  • masło

    2 łyzki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    1 łyzeczka
  • kurkuma

    1 płaska łyżeczka
  • jajka

    4 szt
  • budyń śmietankowy

    1 szt

Mus z dyni

  • dynia

    350 g(warzonej po oczyszczeniu)
  • cukier

    3 łyżki
  • galaretka pomarańczowa

    1 szt
  • perełki cukrowe

    do dekoracji ( można pominąć)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztapiamy i odstawiamy do schłodzenia. Gdy przestygnie dodajemy dobrze pokruszone herbatniki. Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy herbatnikami mocno je dociskając. Twaróg mielimy w maszynce dwukrotnie. Dynię kroimy na małe kawałki i smażymy razem z masłem i cukrem około 15 minut. Podsmażoną dynię miksujemy blenderem na gładki krem i odstawiamy do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Do sera dodajemy żółtka, dynię,budyń i przyprawy. Miksujemy aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy wszystko łyżką. Na spód herbatnikowy wykładamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 140 C. Na dolną półkę piekarnika wkładamy szerokie naczynie wypełnione wodą do 3/4 wysokości. Na środek piekarnika wkładamy tortownicę z sernikiem i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych dzwiczkach piekarnika. Mus dyniowy: dynię kroimy na małe kawałki dolewamy 5 łyżek wody wsypujemy cukier i podsmażamy aż stanie się miękka. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1/2 szklance wody Gorącą dynię miksujemy blenderem i wlewamy galaretkę. Odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na sernik i odstawiamy do stężenia. Gdy masa całkowicie zastygnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Dekorujemy srebrnymi perełkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 25.06.2017 20:06
rewelacyjny sernik! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat