Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowo- żurawinowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD o średnicy 24 cm

mąka 15 dag
cukier puder 5 dag
margaryna 8 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
jajko 1 sztuka
kakao 1 łyżka, dobrej jakości kakao

DYNIOWY SER

ser biały 1100 gram 3 razy mielony
masło 150 gram
puree z dyni 1 i 3/4 szklanki, gęstego
cukier puder 230 gram
jajko 7 sztuk
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka krupczatka 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta

POLEWA

biała czekolada 200 gram
żurawina suszona 220 gram
masło 10 dag
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowo- żurawinowy

Kroki postępowania

1
SPÓD;Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Krok 1 - Sernik dyniowo- żurawinowy foto
2
SER:Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Składniki dokładnie miksujemy (około 10 minut).
Między czasie białka ubijamy na pianę.
Do zmiksowanych składników dodajemy dynię, ponownie miksujemy.
Krok 2 - Sernik dyniowo- żurawinowy foto
3
W dalszej kolejności dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Gdy składniki się połączą dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą serową.
Krok 3 - Sernik dyniowo- żurawinowy foto
4
Gotowy dyniowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 70 minut w 180˚C. Po wyjęciu ciasto dokładnie studzimy.
Zimny sernik wykańczamy czekoladowo-żurawinową polewą. Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.
Krok 4 - Sernik dyniowo- żurawinowy foto
5
POLEWA: Masło, połamaną czekoladę oraz mleko umieszczamy w garnuszku. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia i połączenia się ze sobą. Gotową czekoladę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej żurawinę. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciepłą polewę wylewamy na zimny sernik. Całość odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.
Krok 5 - Sernik dyniowo- żurawinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 25.12.2015 18:17
super pomysł
gusia1000 25.12.2015 01:24
Dobre ciasto.
Renataj 24.12.2015 23:34
Interesujący przepis - takiego sernika jeszcze nie jadłam.
Damiano
Damiano 24.12.2015 22:26
bardzo dobre ciasto
IKrakowianka 24.12.2015 19:42
piękny wypiek
ilka01 24.12.2015 12:50
super przepis :)
Ewelina1991 24.12.2015 10:10
kolejne cudo z dyni ;-)
Agnieszka-87-25 24.12.2015 09:56
jak zawsze smacznie u Ciebie
MałaMi89 23.12.2015 23:48
Jestem bardzo ciekawa połączenia smaków!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak