Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukier kryształ 1 szkl
cukier puder 1 szkl
mleko 1/2 szkl
budyń czekoladowy 2 opak.
budyń waniliowy 2 opak.
herbatniki 2 opak.
ser biały twarogowy 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH.

Blaszkę wyścielam folią aluminiową, na dnie układam
ściśle herbatniki. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni.
blaszka 25x20 cm

Żółtka oddzieliłam od białek, które ubijam następnie na pianę, dodając
pod koniec ubijania połowę cukru kryształu. Dzięki temu białka będą
lśniące, zwarte i trwalsze niż zazwyczaj.

Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser
(można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier
puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy
szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części.
Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej
waniliowego. Budynie bardzo delikatnie połączyłam z każdą masą.
Następnie na herbatniki wyłożyłam masę czekoladową, a na wierzch masę
waniliową, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika.

Sernik piekłam przez 2 godziny.
Po wyjęciu z pieca zostawiłam do ostygnięcia, lepiej się wtedy kroi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.09.2013 15:49
Pysznie wygląda :) Też taki warstwowy piekę, bo mężuś jest miłośnikiem serników, więc kombinuję różne opcje ;)
Agata3 26.09.2013 15:22
Bardzo fajny serniczek :)
Luki 26.09.2013 13:22
pysznie wygląda
Wiesława1 26.09.2013 13:12
wszystkie serniki są pyszne
Megg 26.09.2013 12:39
uwielbiam serniki, pycha
Magula 26.09.2013 12:27
super wygląda rewelacyjnie
agnieszka214 26.09.2013 12:18
bardzo puszysty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak