Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dwukolorowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier puder 0,5 szklanka
kakao 2 łyżka
żółtko jajek 2 sztuka
masło 200 gram

Masa serowa

ser biały 1 kilogram
masło 200 gram
cukier kryształ 300 gram
budyń waniliowy 2 sztuka
jajko 6 sztuka
rodzynki 100 gram
skórka z cytryny

Porada

Sernik po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową lub lukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dwukolorowy

Połączyć wszystkie składniki ciasta i odstawić do lodówki.
Ser zmielić. Oddzielić białka od żółtek, cukier utrzeć z masłem, później dodawać po jednym żółtku i ucierać dalej, następnie ser połączyć z utartą masą, na końcu dodać budynie, skórkę cytrynową (lub pomarańczową) i rodzynki uprzednio sparzone. Na końcu ubić pianę i połączyć z masą.
Blachę do pieczenia posmarować masłem, ciasto podzielić na dwie części. Odrywamy kawałki ciasta i kładziemy na blachę, zalewamy masą serową, następnie na to kładziemy pozostałe kawałki ciasta.
Sernik pieczemy 1 godzinę w temp. 190-200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak