Sernik dwukolorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • cukier puder

    0,5 szklanka
  • kakao

    2 łyżka
  • żółtko jajek

    2 sztuka
  • masło

    200 gram

Masa serowa

  • ser biały

    1 kilogram
  • masło

    200 gram
  • cukier kryształ

    300 gram
  • budyń waniliowy

    2 sztuka
  • jajko

    6 sztuka
  • rodzynki

    100 gram
  • skórka z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połączyć wszystkie składniki ciasta i odstawić do lodówki.
Ser zmielić. Oddzielić białka od żółtek, cukier utrzeć z masłem, później dodawać po jednym żółtku i ucierać dalej, następnie ser połączyć z utartą masą, na końcu dodać budynie, skórkę cytrynową (lub pomarańczową) i rodzynki uprzednio sparzone. Na końcu ubić pianę i połączyć z masą.
Blachę do pieczenia posmarować masłem, ciasto podzielić na dwie części. Odrywamy kawałki ciasta i kładziemy na blachę, zalewamy masą serową, następnie na to kładziemy pozostałe kawałki ciasta.
Sernik pieczemy 1 godzinę w temp. 190-200 stopni.
Sernik po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową lub lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat