Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dwukolorowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

czekolada gorzka 120 g
masło 120 g
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
migdały siekane 50 g
mąka pszenna 2 pełne łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

ser biały 1 kg
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżki
czekolada gorzka 100 g
biała czekolada 100 g

Dodatkowo

wiśnie bez pestek 1/2-1 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dwukolorowy

Przygotować spód. Czekoladę połamać na kostki wraz z masłem rozpuścić. Odstawić z ognia i dodać cukier. Następnie do ostudzonej masy dodać jajka i wymieszać. Dodać zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy następnie wylać tak przygotowaną masę.
Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić z nich sztywną pianę. Ser zmiksować z mąką, cukrem i żółtkami. Delikatnie połączyć z pianą z białek, a następnie masę podzielić na połowę. Czekoladę gorzką i białą rozpuścić w oddzielonych miseczkach w kąpieli wodnej. Do jednej części masy serowej dodać ostudzoną gorzką czekoladę, do drugiej zaś białą. Na spód ciasta wyłożyć ciemną masę a na to wyłożyć jasną. Wiśnie umyć i wydrylować, a następnie dowolnie powtykać w ciasto.
Piec ok. 55 minut w temp. 170 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak