Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Czekośliwa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy całą czekoladę, gdy zrobi się płynna dodajemy śmietanę i mieszamy delikatnie. Odkładamy do przestudzenia, a zarazem pilnujemy, żeby nie stwardniała! Ser mielimy dwukrotnie. Przekładamy do większej miski, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i masę z rondelka. Mieszamy na wolnych obrotach miksera dosypując po trochu resztę cukru. Kiedy masa będzie gładka, a cukier rozpuszczony kończymy miksowanie.
Wylewamy ser na ciasto. Śliwki kroimy w paski o średniej grubości i układamy na cieście. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni (nadal bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze przez 0,5 godziny. Kiedy sernik się upiecze trzymamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiach tak długo, aż ostygnie. Wtedy możemy go wyjąć, posypać cukrem pudrem i się zajadać ; )